Rózsa a kertben – tanácsok videón

Rózsa a kertben – tanácsok videón

Az egész világ kedvenc virágai a rózsák, szinte nincs is kert rózsa nélkül.

Rendkívül formagazdag virág. A legdivatosabbak mostanában a zöld színű változatok. A termesztésüknek van néhány fortélya.

A tearózsa jellegzetessége, hogy egy bimbójából egyetlen virágot hoz.  Egy nyáron egyszer, de legfeljebb 2-3-szor hoznak virágot. A polianta (polyantha) típusú rózsák többet virágoznak, szinte folyamatosan ontják a virágokat. A kertekbe legtöbben ezt a típust választják.

rozsa kertben tanacsok videon 02

Kertbe ültetés

A rózsa igényes növény. Jó helyre kell ültetni: napos, szélvédett helyre, tápanyagokkal jól ellátott talajra, és öntözni is kell rendesen, hogy virágozzon.

A mini rózsa

A minirózsa néha nagyon rövid ideig él. Amikor az üvegházban felcseperedik, akkor optimális körülmények között tartják. Otthon viszont túl meleg van, száraz a levegő, talán még huzat is éri, úgyhogy gyakran elpusztul. De ha nagyon figyelünk rá, akkor még a télen kapott (hiszen télen is virágzó) minirózsát is át tudjuk a lakásban teleltetni. Tavasszal pedig kiültethetjük a kertbe. Vegyük ki a cserépből, ültessük jó helyre, és lássuk el minden jóval.

Tipp: messük le az elnyílott virágot

A rózsák felső levelei 3 levélkéből állnak. Az alsóbb levelek 5 levélkéből állnak. Ha a rózsa elnyílott, akkor a virágját le kell vágni, a legfelső 5-ös levél alatt messük el. Így a rózsanövény több energiát fordíthat a növekedésre és virágzásra a későbbiekben.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR