Fűszerkert a házikertben

Fűszerkert a házikertben

Kertünk egy napos fekvésű szegletében érdemes gyógy- vagy fűszernövényes ágyást kialakítanunk. Bálint gazda a csömöri kerteket járva gazdag növényválasztékot talált, amit rögtön be is mutat nekünk.

Magról vagy gyökérsarjakról gyorsan elszaporodik kertünkben az egyszer elvetett citromfű. Levelét teaként kortyolgatva mindenkit megnyugtat. Ezzel szemben a borsikafű emeli a vérnyomást, főleg ha likőrbe keverten kortyolgatjuk.

fuszerkert hazikertben 02

A kapor néha még Bálint gazdán is kifog: ahová ülteti, ott nem kel ki, míg a kert másik sarkában magától kapordzsungelt alkot.

fuszerkertJól járunk, ha zsálya is kerül a fűszerkertbe, szinte rá sem kell nézni, nő magától, s ha fűszerezésre nem is merjük használni, fürdővizünkbe bármikor beledobálhatjuk illatos leveleit. Ha levendulát is szórunk mellé, fürdés után álmunk biztosan nyugodt lesz.

A petrezselymet és a rozmaringot nem is kell reklámozni: az egyre divatosabb francia és olasz konyha húsételei és mártásai elképzelhetetlenek az utóbbi fűszer nélkül. Az igazi ízhatás eléréséhez frissen szedve a legjobb.

További könnyen nevelhető fűszernövények a kertben:

  • bazsalikom
  • tárkony
  • izsóp
  • lestyán

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR