Mikor van szükség gyümölcsritkításra?

Mikor van szükség gyümölcsritkításra?

A gyümölcsfák hajlamosak arra, hogy az egyik évben sok, a másik évben kevés gyümölcsöt teremjenek; ezt nevezzük szakaszos termésnek, amelyet agrotechnikai módszerek (metszés, trágyázás, öntözés stb.) mérsékelni lehet.

A bőtermő években azonban – különösen az alma-, a körte-, a kajszi- és az őszibarackfáknál – szükség van a gyümölcsök megritkítására, mert, ha valamennyi gyümölcskezdemény a fán marad, akkor aprók, íztelenek, értéktelenek maradnak.

A gyümölcsfáknak természetüknél fogva van egy tulajdonságuk: csak a fa kondíciójának megfelelő mennyiségű gyümölcsöt tartják meg, a többit az ún. júniusi gyümölcsritkulás során ledobják, megszabadulnak a feleslegtől. Ez azonban rendszerint megkésve következik be, ezért a kertész is elősegítheti a folyamatot.

gyumolcsritkitas 02

A gyümölcsritkítást az alma- és körtefákon úgy hajtjuk végre, hogy a feleslegesnek ítélt gyümölcsök kocsányát ollóval elvágjuk. A kajszi- és az őszibarackfák felesleges gyümölcskezdeményeit csavarással választjuk le a termőrészről.

A ritkítást nem kell egyszerre elvégezni, mert ez megzavarhatja a fák tápanyag-gazdálkodását. Célszerű egy ágon elvégezni a műveletet, majd két-három naponta egy-egy ág gyümölcseit megritkítani. A gyümölcskezdemények a ritkítás után úgy helyezkedjenek el, hogy minden két, kifejlett gyümölcs között egy harmadik (elképzelt, kifejlett) gyümölcs elférjen!

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR