A gyümölcsfák hajlamosak arra, hogy az egyik évben sok, a másik évben kevés gyümölcsöt teremjenek; ezt nevezzük szakaszos termésnek, amelyet agrotechnikai módszerek (metszés, trágyázás, öntözés stb.) mérsékelni lehet.
A bőtermő években azonban – különösen az alma-, a körte-, a kajszi- és az őszibarackfáknál – szükség van a gyümölcsök megritkítására, mert, ha valamennyi gyümölcskezdemény a fán marad, akkor aprók, íztelenek, értéktelenek maradnak.
A gyümölcsfáknak természetüknél fogva van egy tulajdonságuk: csak a fa kondíciójának megfelelő mennyiségű gyümölcsöt tartják meg, a többit az ún. júniusi gyümölcsritkulás során ledobják, megszabadulnak a feleslegtől. Ez azonban rendszerint megkésve következik be, ezért a kertész is elősegítheti a folyamatot.
A gyümölcsritkítást az alma- és körtefákon úgy hajtjuk végre, hogy a feleslegesnek ítélt gyümölcsök kocsányát ollóval elvágjuk. A kajszi- és az őszibarackfák felesleges gyümölcskezdeményeit csavarással választjuk le a termőrészről.
A ritkítást nem kell egyszerre elvégezni, mert ez megzavarhatja a fák tápanyag-gazdálkodását. Célszerű egy ágon elvégezni a műveletet, majd két-három naponta egy-egy ág gyümölcseit megritkítani. A gyümölcskezdemények a ritkítás után úgy helyezkedjenek el, hogy minden két, kifejlett gyümölcs között egy harmadik (elképzelt, kifejlett) gyümölcs elférjen!
A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.
A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.
A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.
A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.