Teszt: ilyenek a műhelybe (is) való porszívók 2017-ben

Teszt: ilyenek a műhelybe (is) való porszívók 2017-ben

Az EasyVac 3, az UniversalVac 15 és az AdvancedVac 20 Bosch porszívókat kaptuk kipróbálásra. Mindhárom beválna egy átlagos háztartásban, de mindegyiknek vannak különleges képességei is.

Az EasyVac 3 egy kompakt száraz porszívó, mindössze 700 watt az áramfogyasztása és csak 4,3 kg a tömege. Ennek megfelelően nincs is kereke, viszont könnyen oda tesszük, ahol szükség van rá. Ideális helye a barkácsműhelyben van, ahol akár a munkaasztalra vagy egy polcra is rakhatjuk. A különleges tulajdonsága ugyanis az, hogy képes együttműködni az elektromos vezetékes barkács szerszámokkal. Van rajta egy dugalj, ami áramot ad a barkácsgépeknek, és a 2,2 méteres harmonikás szívócsövét a fúró vagy csiszológépekhez illesztve elszívja a munka közben a keletkező port, forgácsot, törmeléket. A speciális dugalj pedig vezérli az együttműködést, azaz a porszívó csak akkor szív, amikor hullik a forgács. A portartálya 2,1 literes, papírzsákkal bélelhető. A hosszú cső, az elektromos vezeték, a résszívó és a padlószívó a gépen helytakarékosan tárolható.

Az UniversalVac 15 (a videóban 3 perc 36 másodperckor kezdődik) egy száraz-nedves porszívó, azaz a vizet is felszívja, 15 literes tartályába, 1.000 watt teljesítménnyel. 6,9 kg a tömege, ezért négy keréken gurul, hogy ne kelljen emelgetni. 220 cm-es tömlőjéhez sokféle szívófej csatlakoztatható, illeszkedik a barkácsgépekhez elszívóként. A tömlőt a gép ellenkező oldalán csatlakoztatva fúvókészüléket kapunk, kerti lombfúvóként is használható. Ez már háztartási porszívóként is jól működik, pl. a szőnyeg tisztítására.

Az AdvancedVac 20 (a videóban 6 perc 3 másodperckor kezdődik) szintén száraz-nedves porszívó, 21 literes tartálya, ha megtelt folyadékkal, egy nyíláson keresztül le is engedhető. Egy ekkora géppel akár az elárasztott pincénket is vízteleníthetjük. Az üresen 7,6 kg-os tömeghez négy kerék tartozik, a kisebbek elgurulás ellen rögzíthetők. Ezen a gépen is van különleges dugalj, ami áramot ad és vezérli a barkácsgéppel való együttműködést. 2,2 méteres tömlője antisztatikus, így nem tapad rá a por, fúró- és csiszológépek elszívójaként is használható. Ilyenkor és egyéb „száraz” esetekben érdemes a tartályt papírporzsákkal kibélelni. Minden kiegészítő csőnek, hosszabbítónak és szívófejeknek praktikus tárolóhelye van a gép oldalán lévő tartókban.

Műszaki adatok

Bosch géptípus

EasyVac 3

UniversalVac 15

AdvancedVac 20

Névleges teljesítményfelvétel

700 W

1.000 W

1.200 W

Max. légáram (a ventilátornál)

35 l/s

65 l/s

70 l/s

Max. vákuum (a ventilátornál)

240 mbar

240 mbar

260 mbar

Tartálytérfogat

2,1 l

15 l

20 l

A gép súlya

4,3 kg

6,9 kg

7,6 kg

Csatlakozó aljzat

van

-

van

Légfúvó funkció

-

van

van

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR