Nálam járt egy összecsukható magasnyomású mosó

Nálam járt egy összecsukható magasnyomású mosó

Ez a gép nem a legkisebb, de ugyanolyan kicsire összehajtogatható és minden alkatrésze a kis kocsijára akasztható. A Bosch Universal Aquatak 125 járt nálam.


Az Universal Aquatak 125 típusú magasnyomású tisztítógépet a Bosch bocsátotta a szerkesztőségünk részére, tesztelésre és véleményezésre.

A magasnyomású tisztítók fő előnye, hogy kefék, súroló eszközök és erős vegyszerek nélkül is képesek tisztára mosni a sárral szennyeződött járműveket, a piszkos cipőkkel összemászkált járdákat, a kerti halastavat vagy az úszómedencét. A száz atmoszféránál is magasabb nyomásuk, a rafinált fuvókákkal irányított és pörgetett vízsugarak minden mechanikus eszköz nélkül is tökéletesen tisztítanak. Energiaigényes forró vízre sincs szükség, sőt a gépek megfelelő hűtéséhez a minél alacsonyabb vízhőmérséklet az ideális. Alapesetben a vízvezetékről vagy a kútvízről működnek, de képesek tóból, esővíztárolóból vagy bármilyen edényből is felszívni a vizet, ilyenkor vigyáznunk kell, nehogy 40 foknál melegebb legyen a felhasznált víz.

230 voltos áramra is szükségünk lesz, a gépeken 5 méter elektromos vezeték van, ezt kell a földelt aljzatba dugni. Ha az öt méter nem elég, akkor használjunk hibátlan, javítatlan és toldatlan hosszabbítót. Kisgyermekes háztartásban és állattartóknál ajánlott a FI relé beszereltetése, ami jelentősen fokozza az elektromos biztonságot. Igyekezzünk, hogy a vízsugár munka közben még ilyenkor se érje a dugaljat, a hosszabbítót és a vezetéket. Mi magunk viszont szinte biztos, hogy kapunk legalább a permetből, vagy tocsogunk a vízben. Kánikulában ez akár kellemes is lehet, dolgozhatunk mezítláb és fürdőruhában; hidegebb időben azonban ajánlott a vízálló ruha és a gumicsizma.

Számomra a legfontosabb előnye az volt ennek a nagynyomású mosónak, hogy már olyan „erős”, mint a nagyobb gépek, de még annyira könnyű, hogy bárki képes mozgatni a háztartásban.

Műszaki adatok

BOSCH magasnyomású tisztító

Universal Aquatak 125

Motorteljesítmény

1.500 W

Max. nyomás

125 bar

Max. vízszállítási mennyiség

360 l/óra

Max. befolyási hőmérséklet

40 °C

Tisztítószer-rendszer

Magasnyomású hab, 450 ml

Szivattyú típusa

3 hengeres

Szivattyú anyaga

minden fém

Kábelhossz

5 m

Tömlőhossz

5 m (PVC)

Önfelszívó képesség

0,5 m

Súly (tartozékok nélkül)

6,8

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR