Egy négytagú család számára 100 m2 nagyságú területen terem meg a napi fogyasztáshoz szükséges zöldségféle. Mit hova szánjunk?
Kiskertben ajánlatos sokféle zöldséget termelni, de mindenből csak annyit, amennyit a család elfogyaszt, illetve a háziasszony tartósít (savanyít, befőz, aszal), mert a felesleg hasznosítása csak akkor okoz örömet, ha kedves szomszédjai vannak.
Olyan növényeket termesszen, amelyeket a családtagok többsége kedvel. Nem célszerű például sok helyet adni a főzőtöknek vagy a spenótnak ott, ahol a gyerekek a tökfőzeléket és a spenótot legszívesebben elkerülik! Ha a családfő szereti az erős, csípős ételeket, ne feledkezzenek meg néhány fűszerpaprika-palánta ültetéséről. Ne hiányozzanak a kertből a szerény területigényű fűszernövények!
A kiskertben – a legkörültekintőbb tervezés ellenére – mindig kevés a terület, ezért burgonyát, fejes káposztát, sütőtököt, görögdinnyét inkább a nagyobb kertekben érdemes termelni.
A veteményeskert területét ossza be 120 cm széles, párhuzamos ágyásokra, amelyek között legyen 30 cm széles munkaút. Ez lehetővé teszi, hogy az ápolási, szedési munkák közben nem kell a megművelt, beültetett területre taposni, a növényeket, a talajt károsítani. A munkautat lehet gyepesíteni, vagy fenyőkéreggel, kaviccsal, gyaluforgáccsal, rostos tőzeggel leborítani abból a célból, hogy esők után is járható legyen.
Ily módon 60 méter hosszúságú bevethető tenyészterület áll az egyéves növények rendelkezésére és marad 10 m2 az évelők (rebarbara, sóska, spárga) számára is.