Hogy osszam be a veteményeskertet?

Hogy osszam be a veteményeskertet?

Egy négytagú család számára 100 m2 nagyságú területen terem meg a napi fogyasztáshoz szükséges zöldségféle. Mit hova szánjunk?


Kiskertben ajánlatos sokféle zöldséget termelni, de mindenből csak annyit, amennyit a család elfogyaszt, illetve a háziasszony tartósít (savanyít, befőz, aszal), mert a felesleg hasznosítása csak akkor okoz örömet, ha kedves szomszédjai vannak.

vetemenyeskert beosztasa 01

Olyan növényeket termesszen, amelyeket a családtagok többsége kedvel. Nem célszerű például sok helyet adni a főzőtöknek vagy a spenótnak ott, ahol a gyerekek a tökfőzeléket és a spenótot legszívesebben elkerülik! Ha a családfő szereti az erős, csípős ételeket, ne feledkezzenek meg néhány fűszerpaprika-palánta ültetéséről. Ne hiányozzanak a kertből a szerény területigényű fűszernövények!

vetemenyeskert beosztasa 02

A kiskertben – a legkörültekintőbb tervezés ellenére – mindig kevés a terület, ezért burgonyát, fejes káposztát, sütőtököt, görögdinnyét inkább a nagyobb kertekben érdemes termelni.

vetemenyeskert beosztasa 03

A veteményeskert területét ossza be 120 cm széles, párhuzamos ágyásokra, amelyek között legyen 30 cm széles munkaút. Ez lehetővé teszi, hogy az ápolási, szedési munkák közben nem kell a megművelt, beültetett területre taposni, a növényeket, a talajt károsítani. A munkautat lehet gyepesíteni, vagy fenyőkéreggel, kaviccsal, gyaluforgáccsal, rostos tőzeggel leborítani abból a célból, hogy esők után is járható legyen.

vetemenyeskert beosztasa 04

Ily módon 60 méter hosszúságú bevethető tenyészterület áll az egyéves növények rendelkezésére és marad 10 m2 az évelők (rebarbara, sóska, spárga) számára is.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR