Takácsatka-támadás a lakásban. Hogyan védekezzünk?

Takácsatka-támadás a lakásban. Hogyan védekezzünk?

A kétfoltos vagy másnéven közönsége takácsatkák (Tetranychus urticae) a levelek hátoldalán élnek, szívogatják a legfiatalabb leveleket, aminek hatására apró, halvány foltok jelennek meg a levelek színén.


TakácsatkaA levelek fonákán pókhálóhoz hasonló szövedéket képeznek és abban élnek az alig látható, pókszerű állatok. A 4 pár lábú apró rovarok szabad szemmel alig láthatóak, alaposabb megfigyelésükhöz kézi nagyítót érdemes használni.

Nagy egyedszám és súlyos kártétel esetén a levelek torzulnak, majd elszáradnak, lehullanak. Szobai és szabadban élő növényeket is kedvelik, fertőzik. Nem válogatósak, több száz növényfaj (zöldség, gyümölcs, gyógy-, fűszer- és dísznövény) szerepel az étlapjukon.

Hogyan védekezhetünk vegyszer nélkül?

Az atkák a száraz, meleg körülmények között szaporodnak fel, ott érzik jól magukat. Ha rovarölő szert nem akarunk használni, gyéríthetjük az atkákat, ha csak vízzel spricceljük a levelek hátoldalát naponta többször is.

Biztosabb, ha spriccelés előtt a leveleket letöröljük nedves ruhával és lezuhanyozzuk őlet, hogy a szövedéket és az atkák nagy részét eltávolítsuk a felületről. A szívogatási kártétel a leveleken végig ott marad, ezért néha félrevezető a tünet: gyakran előfordul, hogy az atkák már kihaltak, de a "nyomuk" ott marad.

Takácsatka

Szívogatásnyomok a levélen és a pókhálószerű szövedék

Lakásban bio szereket alkalmazzunk

Lakásban még ajánlják a Biola vagy a Vektafid-A nevű növényi olaj hatóanyagú rovarölő szereket, melyek úgy hatnak, hogy a vékony olajréteg a leveleket befedve az alatta élő rovarok levegő hiányában megfulladnak. Igazi bio szerek.takacsatka1

Vegyszert csak szabadban használjunk

A Sanmite nevű szer is hatékony lehet, de csak akkor, ha a levelek hátoldalát permetezzük, ahol az atkák élnek. Ez a szer ugyanis kontakt hatású, csak ott hat, ahova kijuttatjuk. Ennél jobb hatásfokú a Flumite nevű atkaölő szer, amely felszívódó hatású, a rejtetten élő állatokat is megöli. De lakásban nem alkalmazható, csak szabadban. Vigyük ki, kezeljük le, majd néhány órával később vigyük vissza a lakásba. 8-10 napos időközzel legalább 2 alkalommal permetezzünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR