Elpusztítja az egres (köszméte) termését a lisztharmat

Elpusztítja az egres (köszméte) termését a lisztharmat

A köszméte legjelentősebb károsítója az amerikai lisztharmat gomba (kórokozó neve Sphaerotheca mors uvae), mely a hajtások mellett a növény legfontosabb részét, a termését teszi tönkre.

A betegség közel 100 éve került be az országba, már akkor súlyos pusztítást okozott a köszméte állományokban. Ismert, elterjedt betegség. Megfertőzi a piros- és a feketeribizkét is.

Elpusztítja az egres (köszméte) termését a liszharmat
Fotó: Némethy Zsuzsanna

Miről ismerhetjük fel a betegséget?

A gombafertőzés tünetei a hajtásvégeken, leveleken és bogyókon figyelhetők meg.

A levelek színén és fonáki oldalán is meg szokott jelenni a lisztharmat gombákra jellemző fehéres, lisztes bevonat, mely hamarosan megvastagszik, nemez-szerűvé válik. Ezt követően a bevonat fokozatosan megbarnul.

Hajtásvégi fertőzésnél a levelek lehullanak, és a hajtás vége elszárad, a rügyek is elhalnak.

Legsúlyosabb kártétel - egresnél - a fejlődésben lévő zöld bogyóknál szokott fellépni: a bogyók héján kifejlődnek a nagyméretű vastag, nemezes fehér foltok, melyek gyorsan befedik a bogyó felszínét,. A nemezes bevonat színe hamarosan barnára változik. A bogyó héján megtelepedő gombatelepek alatt a bogyók héja (bőrszövete) elhal, nem képes tágulni, a bogyónövekedés időszakában a bogyók berepednek, felnyílnak, majd elrohadnak. A fertőzött bogyók növekedése, fejlődése leáll, majd lepotyodnak. Ribizke fajoknál bogyókártétel ritkán lép fel.

Elpusztítja az egres (köszméte) termését a liszharmat
Fotó: Némethy Zsuzsanna

Milyen időjárás kedvez a fertőzésnek?

A kórokozó a fertőzött bokrok vesszőin, rügyeiben és a lehullott levelekben telel át, s onnan fertőz április végétől. Az egresképződés időszaka a legkritikusabb: virágzást követően a bogyók teljes kifejlődéséig az időjárás befolyásolja a járvány kialakulását. Tartósan meleg (18-20 °C-os hőmérséklet), magas páratartalmú időszak kedvez a fertőzésnek, a gomba terjedésének és felszaporodásának.

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

  • A fertőzött vesszőket tavasszal metsszük ki, és semmisítsük meg.
  • A lehullott lisztharmatos leveleket, bogyókat ássuk be a talajba.
  • Metszéssel úgy alakítsuk a bokrok lombját, hogy a szél könnyen átjárja, átszellőztesse. Ezzel elérjük, hogy eső után a lomb gyorsan felszáradjon, és a környezet magas pártartalma hamar megszűnjön.
  • A bokrok alatt ne hagyjuk a gyomokat megnőni, mert azok is fenntartják a párás körülményeket.
  • Este, éjjel ne öntözzünk, csak reggel, ezzel elősegítjük a növények lombjának gyors felszáradását.
  • A betegség fehér bevonatának első észlelésekor minél előbb kezeljük le a lombot, hogy a gomba felszaporodását megelőzzük.

Elpusztítja az egres (köszméte) termését a liszharmat
Fotó: Némethy Zsuzsanna

  • Kémiai védekezésre a gyümölcsfák és zöldségnövények liszharmat betegségeinél bevált növényvédő szerek hatásosak. Házikerti felhasználásra ezek a következők:

Kontakt hatású valamennyi elemi kén tartamú fungicid, ezek alkalmasak a téli lemosó permetezésre is: Cosavet DF, Eurokén 2000 80 WG, Kén 800 FW, Kénkol 800 FW, , Kumulus S, Microkén, Microthiol Special, Necator 80 WG, Solfo M 80 WP, Thiovit Jet, Tiokoll 300 S. A felszívódó (szisztemikus) hatásu gombaölő szerek küzül: Nimród 25 EC, Topsin M 70 WP, Chorus 75 WG, Score 250 EC, Systhane dublo, Topas 100 EC, Amistar, Quadris.

Tartósan csapadékos, ködös, párás időben csak a felszívódó hatású szerek adnak megfelelő védelmet hetente ismételt permetezésekkel. Egy elmaradt kezelés a termésnövekedés időszakában a termés teljes pusztulását okozhatja.

A gombabölő szerek felhasználására vonatkozó részletes leírás (töménység, várakozási idő, stb.) a csomagoló anyagon olvasható, melynek betartása ajánlott.

Kevésbé jelentős másik lisztharmat betegség is ismert a köszméte és ribizke fajokon, ez az európai lisztharmat, kórokozó neve Microsphaera grossulariae. A betegség a termésérés, a szüret után jelenik meg szórványosan, és csak a leveleket fertőzi. A lisztes, fehéres bevonat vékony, kevésbé feltűnő, kártétele általában elhanyagolható. A köszméte amerikai lisztharmata elleni permetezés ez ellen a gomba ellen is védelmet biztosít.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR