Ártalmasak-e a méhekre a növényvédő szerek?

Ártalmasak-e a méhekre a növényvédő szerek?

Elterjedt vélekedés, hogy a növényvédő szerek a méhekre mérgezőek, ezért virágzáskor nem szabad permetezni. Ez a megállapítás ilyen formában nem állja meg a helyét.


Természetesen, mint minden kémiai anyag, így a növényvédő szerek is hatással vannak a növényekre is, és az azokon élő rovarvilágra is, de nem feltétlenül károsítják azokat.

Ártalmasak-e a méhekre a növényvédő szerek?
Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Mielőtt a növényvédő szerek forgalmazását a hatóság engedélyezi, számos kötelező, több évben megismételt vizsgálat sorozat elvégzését írja elő, és azok eredményei alapján adják ki az adott növényvédő szer engedélyezési okiratát, melyben kitérnek többek között a szer méhekre gyakorolt hatására is.

Ártalmasak-e a méhekre a növényvédő szerek?
Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Méhekre kifejtett tulajdonságai – szerek toxicitása és kockázati hatása - alapján a növényvédő szereket 3 kategóriába sorolják:

1. Méhekre nem veszélyes (nem jelölés köteles) szerek:

A méhekre nem veszélyes szerek a növény bármely fejlődési stádiumában felhasználhatók és az ajánlott koncentrációban történő alkalmazásukkor a méheket nem károsítják. Ebbe a kategóriába tartoznak a szabadforgalmú gombaölő szerek, tehát ezek virágzáskor, virágzó gyümölcsfáknál is alkalmazhatók, amennyiben éppen akkor szükséges a kórokozók elleni védekezés: például a meggy és kajszi virágfertőző moníliája ellen. Ebbe a kategóriába tartoznak még a következő szabadforgalmú rovarölő szerek: Mospilan, Pirimor, Sanmite, Runner, Nissorun, Teppeki, Dimilin, Dipel. A felsorolt rovarölő szerek a növények bármilyen fejlettségi állapotában tehát korlátozás nélkül felhasználhatók, anélkül hogy a méheket károsítanák

2. Méhekre mérsékelten veszélyes (mérsékelten kockázatos) szerek:

Méhekre mérsékelten veszélyes szerek a frissen permetezett növények felszínén a rárepülő méhekre toxikusak, ezért csak a méhek napi aktív repülésének befejeződése után használhatók. Ez azt jelenti, hogy naplementétől és csak este 23 óráig végezhető a permetezés. Legkésőbb 23 órakor azt be kell fejezni! A permetezéstől a reggeli méhrepülés megkezdéséig eltelt idő alatt a permetlé beszárad, a szerek méhekre gyakorolt toxicitása megszűnik. Ezt a permetezési technikát a mezőgazdasági gyakorlatban méhkímélő technológiának nevezik. A szabadforgalmú rovarölő szerek közül a Karate, Decis, Insegar és Match virágzó növényeknél csak napnyugta és este 23 óra között használható a méhek védelmében.

3. Méhekre kifejezetten veszélyes (kifejezetten kockázatos) szerek:

Méhekre kifejezetten veszélyes növényvédő szereket virágzó növény állományban felhasználni tilos!!! A virágok jelenlétét, a virágzást nem csak a termesztett növénynél,  hanem a kezelt növények között vagy közelében élő egyéb növényeknél is figyelembe kell venni. Például a virágzó gyomokat is. Tehát a méhekre kifejezetten veszélyes kategóriába tartozó Sherpa, Apacs, Chess, Actara, Trebon rovarölő szerek felhasználása virágzó növényeknél TILOS! A Chess rovarölő szer 2012. évtől II. forgalmi kategóriába került, nem szabad forgalmú ettől az évtől, és bár levéltetvek ellen kiváló ölő hatással rendelkezik, a méhekre gyakorolt mérgező hatása miatt virágzó növényeknél tilos használata.

Ajánlott a növényvédő szerek méh-veszélyességi tulajdonságait figyelembe venni alkalmazásuk előtt,   mert hiányos ismeretünk miatt - akaratunk ellenére - méhpusztulást okozhatunk. Ez pedig beporzó   tevékenységük csökkenését, gyümölcsfáink alacsonyabb terméshozamát idézi elő.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Szabadforgalmú  - III. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szerek méhekre gyakorolt tulajdonságai

Méh-veszélyességi kategória neve

Növényvédő szer neve

Alkalmazhatóság feltétele

Méhekre nem veszélyes

valamennyi gombaölő szer, Mospilan, Pirimor, Sanmite, Runner, Nissorun, Teppeki, Dimilin, Dipel

Növény minden fejlődési állapotában korlátozás nélkül, virágzáskor is

Méhekre mérsékelten veszélyes

Karate, Decis, Insegar és Match

Virágzó növénynél napnyugta és 23 óra között, nem virágzó növényeknél korlátozás nélkül

Méhekre kifejezetten veszélyes

Sherpa, Apacs, Chess, Actara, Trebon

Virágzó növényeknél alkalmazni TILOS! Nem virágzó növényeknél felhasználható

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR