Tuják, ciprusok barnulása: mi okozza?

Tuják, ciprusok barnulása: mi okozza?

Többféle kórokozó is okozhat barnulást, ágszáradást. Bár a leírásukat megtaláltam, nem tudtam biztosan azonosítani, mert egy jellegzetes tünetét nem találtam, még mikroszkóppal sem tudtam a termőtesteket megtalálni a beteg leveleken.

Nagyon zavaró volt az is, hogy erősen fertőzött keleti tuja mellett teljesen egészséges nyugati tujákat és hamisciprust találtam, és nagyon beteg hamisciprusok mellett egy méternyire egészséges nyugati tuját láttam.

De tulajdonképpen nem is fontos, hogyan nevezem a kórokozót, mert életmódjuk és az ellenük hatásos védekezés nagyon egyforma.

Barnulás japáncipruson
Barnulás japáncipruson

Tuja didimaszcellás barnulása

Tudományos neve: Didymascella thujina.

A fiatal hajtások egyes pikkelylevelei kora tavasszal elbarnulnak, súlyos esetben egész hajtások elpusztulhatnak, főként a növény alsó részén.
Májustól a beteg leveleken apró, sötétbarna pontok, termőtestek jelennek meg, melyekben a spórák szeptemberig megérnek, fertőzőképesek lesznek.

Didymascella keleti tuján
Didymascella keleti tuján

Védekezés:

A beteg részeket júniusig le kell vágni és elégetni. Októberig 2-3-szor permetezni kell réztartalmú szerekkel, vagy Polyram DF, vagy Topsin M nevű szerekkel.

Gazdanövényei:

Óriás tuja, nyugati tuja, hamisciprus.

Tuja kabatinás hajtásbarnulása

Tudományos neve: Kabatina thujae.

Gyakran csak az ágcsúcsok halnak el, de sokszor egész hajtások, sőt ágacskák is.
Az elhalt rész alapjánál a kéreg besüpped, fája elbarnul, és fekete pontszerű termőtestek jelennek meg a pikkelyleveleken. Leggyakrabban nedves termőhelyen, sűrű ültetvényekben, kalcium- és magnéziumhiányos növényeken fertőz.

A hamiscipruson már új hajtások nőttek az elpusztultak alatt
A hamiscipruson már új hajtások nőttek az elpusztultak alatt

Védekezés:

Május közepéig le kell vágni, és el kell égetni a fertőzött részeket. Őszig 3-szor permetezni a didimascellánál javasolt szerekkel.

Gazdanövényei:

Tuják, hamisciprus, ciprus, boróka.

 

Fenyők barnulásos betegsége

Tudományos neve: Pestalotiopsis funerea.

Tavasszal az ágak sárgulnak, majd elbarnulnak, a csúcstól lefelé haladva. Az esős időszak végén kis fekete pontok, termőtestek jelennek meg, melyekből kiszabaduló spórák új fertőzésre képesek. Leginkább 20 °C-fok hőmérsékleten fertőz.
Az erősen fertőzött növények kívülről befelé haladva kopaszodnak.
Gyengültségi parazita, jóltáplált erős növényeket kevésbé képes megbetegíteni. A fiatal magoncokat gyakran elpusztítja. Általában a gyengén táplált, tápelemhiányos növényeket betegíti meg, de valamelyik tápelem nagy túlsúlya is kedvez a fertőzésnek.

Pestolatiopsis funerea maoricipruson
Pestolatiopsis funerea maoricipruson

Védekezés:

Jó gondozás, a metszést száraz időben végezni. A fertőzött részeket el kell égetni.
Kora tavasszal a fagyok után rezes permezezés.

Gazdanövényei:

Oregoni hamisciprus, Japán ciprus, Leyland ciprus, Olasz ciprus, Mexikói ciprus, Páfrányos maoriciprus, Monterey fenyő, Keleti tuja, Óriástuja.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR