Télálló fukszia

Télálló fukszia

Télálló, virágzó fuksziasövények (Fuchsia magellanica ’Gracilis’) Írországból és Nagy-Britanniából váltak ismertté.


A virágharangok buja sokasága az ágyásokban és dézsákban is felhívja magára a figyelmet. Napos és félárnyékos helyre. Virágzása június-november. Vágóvirágnak is alkalmas. Magassága 80 cm.

Télálló fukszia
Forrás: finegardening.com

Kiegészítés

Lombhullató, sudár, virágzó cserje, mely elérheti a 2 m-es magasságot is. Kecses, zárt virágai csüngőek. Ez a változat a legismertebb, mert jól használható köztereken is.

 • Talajigénye: Jó vízáteresztő talajt igényel, melyben a gyökereknél nem áll meg a víz.
 • A kedvező keverék: 1/3 rész kerti föld, 1/3 rész tőzeg, 1/3 rész durva homok, és 10 literenként 1 evőkanál vérliszt.
  A vérliszt 15% nitrogént és szerves kötésű vasat tartalmaz, és enyhén savas kémhatású. Lassú, de tartós hatású, elősegíti az ásványi foszfát és a mikroelemek feltáródását, felvehetőségét. (Nem adható közvetlenül zöldségek dinnyék és szamóca alá.)
 • Öntözés: Mérsékelten kell öntözni, ne legyen pangó víz a gyökereknél, mert az árt a növénynek. Két öntözés között száradjon meg a föld.
 • Metszés: Ősszel felére kell visszavágni a szárakat és a tövét rácsozatra terített szalmával takarni a fagy ellen. Tavasszal a száraz részeket kell kimetszeni.
  Törzses fácskává is nevelhető, úgy, hogy csak egy hajtást nevelünk, melynek oldalhajtásait az első levélpárnál visszacsípjük, amíg a kívánt törzsmagasság fölött 3 ízközzel magasabban nem lesz.
 • Alkalmazása: sövényként, dézsás növényként, bokorcsoportként.
 • Trágyázás: Hetenként egyszer, muskátli tápsót vízben oldva, de csak felét a gyárilag ajánlott adagnak. Ősszel tőzeget keverni a talajába. 10 l tőzeghez 1 evőkanál vérlisztet keverve.
 • Helykiválasztás: Legjobb a félárnyék, de jól tűri a napsütötte helyet is.
 • Szaporítása: Hajtásdugványozással, tavasszal.

Nevét a Magellán-szoros után kapta, ahol megtalálták.

Forrás: www.jardin-passion.com

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR