Szuperélelmiszer a goji-bogyóként elhíresült ördögcérna?

Szuperélelmiszer a goji-bogyóként elhíresült ördögcérna?

Nagyon jó dolog, hogy megjelent egy ismertető cikk a goji bogyóról a Kertészet és Szőlészet 2010. január 13-i számában.


Hozzászólnék az íráshoz, mivel még néhány kertész is azt gondolta, hogy egy egzotikus növényről van szó, és nem a nálunk is elterjedt, gyakran vadon élő növényről, az ördögcérnáról és amelyet egy csomagküldő cég szégyentelenül magas áron (1190 Ft/db) kínált már 2008-ban. Jó, hogy tisztázta, nem olyan mérgező, mint ahogyan eddig tudtuk (legtöbben) és ahogyan még most is tanították az iskolában. A goji bogyót termő növény a nálunk is meghonosodott Lycium barbarum vagy Lycium chinense (ez utóbbiról szintén szednek bogyót, de csak kis részét adja a forgalmazott bogyómennyiségnek).

Lycium chinensis
Forrás: wikipedia.org

Nem akarom vitatni a goji bogyó jó tulajdonságait, de úgy vélem kissé túlértékelik és be kellene sorolni a többi kiváló gyógyhatású gyümölcs mellé, de nem csodanövényként.

A C-vitamin tartalmát eltúlozza az ismertetők többsége. A kínai források a narancshoz képest 400 – 1000 %-os többletet említenek az aszalt bogyókra vonatkoztatva, a pontosan mért mg/100 g-os érték pedig nem szerepel. Ha ez igaz lenne, akkor szerényen számolva is (a narancsban 50 mg/100 g van) akkor az aszalt goji-ban 200 mg/100g-nak kellene lenni.

Egy hitelesnek látszó mérés az alábbi értékeket mutatja:

Az aszalt goji bogyó beltartalmi értékei

 

Goji bogyó aszalva

Kajszibarack aszalva

100 g-ban mért érték

Energia (kcal)

370

226

Protein (g)

11,7

2,5

Cukrok (g)

67,7

46,3

Zsírok (g)

8,2

0,28

Rostok (g)

10

13

C-vitamin (mg)

29

3,8

Kalcium (mg)

112

55

Kálium (mg)

1132

1520

Béta karotin (mikrogramm)

7400

2280

Forrás: Paul M. Gross, Wolfberry Nature’s bounty of nutrition and healt, 2006. Tables Ciqual (AFSSA).

A friss kajszi C-vitamin tartalma 10 mg/100 g, ennek függvényében a friss goji számított értéke 76 mg/100 g.

Összehasonlításul néhány közönségesebb növény C-vitamin tartalma:

  • Narancs 50 mg/100 g

  • Vörös káposzta 50 mg/100 g

  • Karfiol 60 mg/100 g

  • Karalábé 80 mg/100 g

  • Fekete ribiszke 150 mg/100 g

  • Vadrózsa  (csipkebogyó) 200  mg/100 g

  • Nemesített csipkebogyó 950 – 2800* mg/100 g

*Nem sajtóhiba, 2800 mg/100 g!

Valami rejtett szándékot sejtek a kereskedelmi ismertetőkben a C-vitamin tartalomra vonatkozóan a fenti adatok alapján. De ez nem érdemel több szót, talán fontosabbak az egyéb egészségvédő és gyógyhatású anyagok.

Valóban tiszteletreméltó a goji bogyóban található, ilyen anyagok választékbősége és mennyisége, de úgy vélem, hogy a már elterjedt, hazai termesztésű termékek is megállják a helyüket a gyógyhatás tekintetében. Fekete ribiszke, fekete berkenye, áfonya,  stb.

Például a fekete berkenye és a fekete ribiszke jellemzői:

Milyen betegségek gyógyításában segíthet a feketeberkenye?

  • Alzheimer kór
  • Magas vérnyomás
  • Diabetes,( magas vércukorszint csökkentésével)
  • A diebetes általi másodlagos károsodások (retinopátia, hajszálerek falainak károsodása)
  • Rákos daganatok képződése (főként vastagbélrák)

Science Daily Magazine, 2004.12.13.

Milyen betegségek gyógyításában segíthet a feketeribiszke?

Nyombélfekély, gyomorhurut, idült savtúltengés, epekő, májgyulladás, vér és vizelet savassága, krónikus vesegyulladás, húgysavas vesekő, szívelégtelenség, elhízás elleni diéta része lehet, vérszegénység, migrén, magas vérnyomás, kimerültség, farkasvakság, javítja a szívizom és a központi idegrendszer működését.

Dr. Porpáczy Aladár, Ribiszke, áfonya, bodza, berkenye Mezőgazdasági Kiadó 1987.

Végül, de nem utolsósorban, mennyibe kerül?

A neten 1 kg aszalt goji bogyót 49 Euro-ért kínálnak, amely hozzávetőlegesen 13 000 Ft/kg.

Még egy érdekesség: A goji elnevezés a kínai Gou Qi Zi névből származik.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR