Telepítés előtt fontos a talajvizsgálat

Telepítés előtt fontos a talajvizsgálat

A kertészkedőknek tovább kell folytatniuk azt a hasznos munkát, amelyet eddig is műveltek, de bizonyos kérdésekben meg kell újítaniuk a gyakorlatukat és az eddiginél korszerűbb, gazdaságosabb, eredményesebb módszereket kell követniük.

A harmadik évezredben, de már a 21. évszázadban Földünknek sokkal több embert kell majd táplálnia, mint eddig bármikor a történelem folyamán. A kertészkedőknek tovább kell folytatniuk azt a hasznos munkát, amelyet eddig is műveltek, de bizonyos kérdésekben meg kell újítaniuk a gyakorlatukat és az eddiginél korszerűbb, gazdaságosabb, eredményesebb módszereket kell követniük. Ezek között az egyik legjelentősebb a kertek tápanyagellátásának módszeres megjavítása!

talajvizsgalat telepites elott 04

Rohamosan csökken a talaj tápanyagtartalma

A téma kutatói egybehangzóan állapítják meg, hogy a talajok szervesanyag- és tápanyagtartalma nemcsak a szántóföldeken, de a kertekben is rohamosan csökkent az utóbbi másfél évtizedben. Ennek egyik okát a vetésszerkezet leegyszerűsödésében látják, amelynek következtében bizonyos anyagok mennyisége csökkent a talajban, míg mások stagnálnak vagy éppen felhalmozódnak, és emiatt a talaj harmonikus tápanyag-szolgáltató képessége megbomlik. A gyomosodás is csökkenti a kultúrnövények rendelkezésére álló tápanyagok mennyiségét. Az öntözéses módszerek elterjedése is fokozza a talajok tápanyagigényét.

talajvizsgalat telepites elott 02

Kevesebb műtrágyát és istállótrágyát használunk

Nemcsak nálunk, de Nyugat-Európában is csökkent a műtrágya-felhasználás a szigorú környezetvédelmi előírások, illetve az ökotermelés szabályainak téves értelmezése következtében. Ahol használnak műtrágyát, ott is a nitogén-tartalmúak kerültek előtérbe és elhanyagolták a nem kevésbé fontos káli- és foszfátműtrágyák alkalmazását. Az állatállomány nagymértékű csökkenése következtében egyre kevesebb istállótrágya áll rendelkezésre és a kertekben keletkező szerves anyagok komposztálása se vált általános gyakorlattá.

Mindezek a körülmények feltétlenül szükségessé teszik, hogy az eddiginél többet, és alaposabban foglalkozzunk a kerti talajok termékenységének kérdésével, mert e nélkül nem lehet fenntartani a termelés elért és fenntartandó színvonalát.

Telepítés előtt vizsgáltassuk meg talajunk állapotát!

Nagyon kívánatos volna, hogy minél több kistermelő vizsgáltassa meg laboratóriumban a kertje talaját! A talajvizsgálati eredmények sok olyan kudarc okára mutathatnak rá, amelyeket hosszabb ideje képtelenek voltak megfejteni. A talajvizsgálati szakvélemény pedig útmutatást nyújt a továbbiakban folytatandó talajművelésre, az öntözésre, a talajtakarás módszereire, valamint a trágyázás követendő gyakorlatára is.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR