Óriás paradicsomfa

Óriás paradicsomfa

Az óriás paradicsomfát (Solanum betaceum) tamarillónak is nevezik, és ugyanúgy a burgonyafélékhez tartozik, mint a hagyományos paradicsom.

Nagy levelű, Dél-Amerikából származó örökzöld növény. Mivel több mint 2 méter magasra nő, és fás törzse van, paradicsomfának is nevezik.

Általában két éven belül megjelennek rajta az első tojás alakú, piros, édeskés termések. A termések hosszú szárakon nőnek, így egyszerű a szüretelése. A növény elég igénytelen. Nyáron viszont rendszeresen kell önözni és biotrágyával kell trágyázni. Elsősorban dézsás növényként tartható, és teraszon, balkonon vagy kertben termeszthető.

orias paradicsomfa 03

Amennyiben fagymentesen teleltetjük, éveken keresztül egyre több finom és egészséges terméssel fejezi ki háláját.

Lágyszárú évelő, hazájában 4-5 méter magasra is megnő. Napsütéses vagy enyhén árnyékolt helyre való, szélre érzékeny.

Magvetéssel szaporítható, de csírázása nagyon hosszú ideig tart, és lassan indul növekedésnek.  Magvai kicsinyek, feketés színűek. Dugványozni könnyű.

orias paradicsomfa 02

Télen félárnyékos helyen kell tartani, fűthető helyen mert -3 °C-on elpusztul. Gyümölcse december-januárban érik. Terméshozásra a 18-24-ik hónapos korában lehet számítani először. Éretlenül mérgező.

Fogyasztható nyersen, kétfelé nyitva, citromlével és cukorral. Lehet befőttként, gyümölcskocsonyaként vagy salátának is használni. Paprikával ízesített levéből csípős szószt készítenek az egyenlítő vidékén.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR