Keskenylevelű menyecskeszem

Keskenylevelű menyecskeszem

Nevezik szépecskének is. Tudományos neve Coreopsis verticillata. Hazája Közép-Amerika, Mexikótól a kanadai Ontario tartományig megtalálható.

Lágyszárú évelő, csak a földalatti gyöktörzse (rizomája) telel át. Néha egynyáriként is használják.

Szára felálló, sűrűn elágazó, 25-50 cm magas, levelei világos-, vagy sötétzöld színűek, átellenesen állók, keskenyek, 3-5 ágúak.

Virágzása hosszantartó és bőséges, júniustól szeptemberig nyílik. Jó nektártermelő, a méhek és a pillangók szívesen látogatják. A virág átmérője 3,5 cm, csillagszerűen álló, lekerekített végű 8 szirma két körben áll egy 0,7 cm átmérőjű korongon. A korong sok hermafrodita virágból és 5 porzóból áll. Bimbói gömb alakúak.

Színe lehet halványsárga, kénsárga, citromsárga, fajta szerint.

Helye a kertben

Magot nem hoz, ezért csak tőosztással szaporítható, a rizomák feldarabolásával. Magától is terjed a tő.

menyecskeszem

Minden homokos, köves, száraz, szegény talajon jól érzi magát, de a friss humuszos, jó vízáteresztő talajon is megél. Rossz vízáteresztő talajon tőrothadás léphet fel. Legjobb a kicsit savanyú 6,8 pH-jú talaj, de kertemben a kissé meszes talajon is szépen díszlik.

Napos helyre való, esetleg jól megvilágított félárnyékba, ahol napi 6 órai fényt kap.

Fagytűrő -15 °C fokig, szárazságtűrő és sótűrő.

A hervadt virágok rendszeres leszedése segíti a virágzást, de nagy munkát jelent a sok kis virág miatt. A nyár végi visszavágás viszont egyszerűbb, és ezzel újabb virágzást lehet beindítani.

Csak a csigák károsítják, és nyitott helyen a nyulak és őzek lelegelhetik.

Fajtái

’Golden Shower’ 80 cm magas, aranysárga virágú. Tévesen ’Grandiflora’ néven is forgalmazzák, de a Coreopsis grandiflora egy más növény.

A ’Moonbeam’ sápadtsárga színű, 25-50 cm magas. (Néhol 1,5 m magasnak írják le.)

A ’Zágráb’ 30 cm magas, zömök termetű, egész nyáron nyílik. (Találtam olyan leírást is, ahol 1,5 m magasnak írták le, és csak május-júniusi virágzási idővel.)

A Coreopsis név a görög ’koris’ szóból ered, ami poloskát jelent, és az ’apsis’ szóból amely látványt jelent, mivel magvai kis poloskákra hasonlítanak. A ’vericillius’ latin szó, ami orsósúlyt jelent. Ezzel arra utalnak, hogy a virágnyílás körkörösen, emeletenként folytatódik a száron.

Forrás: nature.jardin.free.fr, missouribotanicalgarden.org

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR