Ilyen a nagyvirágú petúnia

Ilyen a nagyvirágú petúnia

A floribunda csoportba tartozik (tudományos neve Petunia x hybrida Grandiflora), viszonylag nagy és sok virágot nevel. Bár évelő növény, a mérsékelt égöv alatt csak egynyáriként használható.

Szárai szétnyíló nyalábot képeznek, magassága 20-30 cm, gyors növekedésű. Levele világoszöld, illatos, pelyhes, ragadós.Tavasztól őszig nyílik, virága nagy, 12 cm széles, öt összeforrt sziromlevele tölcsért képez. Színe: piros, fehér, kékeslila, rózsaszín, lazac. Egyszínű, vagy csillagos, vagy kétszínű.

Ilyen a nagyvirágú petúnia
Forrás: http://www.american-farms.com

Szaporítása magvetéssel történik, az F 1 magokat minden évben újból előállítják a szülőfajok keresztezésével. (Petunia axillaris x Petunia integrifolia). A hibrid növények magvaiból újravetéssel nem kapható egynemű állomány. A csírázáshoz legalább 20 C-fok hőmérsékletet igényel.

Talaja tápdús, jó vízáteresztő legyen. Szabadföldi ágyásban kevés vizet igényel. Napos, vagy félárnyékos helyre való, de legalább 6 órányi megvilágításra van szüksége. Erős széltől védett helyre ajánlatos ültetni. Gondozása a hervadt virágok leszedéséből és 2 hetenkénti tápoldatozásból áll. Érzékeny az esőverésre, a túlöntözésre.

Károsítói: a szürkepenész (botrytis), a meztelen csiga, a lisztecske, az aknázólégy, a levéltetű, néha a burgonyabogár is.

Forrás: nature.jardin.free.fr

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR