Így bánjunk el a gyapjas pajzstetűvel

Így bánjunk el a gyapjas pajzstetűvel

Somültetvényemben eddig semmiféle kártevő, betegség nem jelent meg, de most találtam gyapjas pajzstetűt zsenge vesszőkön és a még zöld gyümölcsön is. Hogyan bánok el vele?

Egy német cikkben (ARBOFUX) az alábbiakat olvastam, és némileg ki is egészítettem:

Sokféle gyapjas pajzstetű van, közülük a hortenzia gyapjastetű (Eupulvinaria hidrangeae  syn. Pulnvinaria hidrangeae)  és a Pulvinaria regalis  támadja meg a somot is. Egyébként sok más növényen is megélnek, úgymint; Acer, Crataegus, Celtis, Diospyros, Morus, Prunus, Taxus, Tilia.

A gyapjas pajzstetvek Kelet-Ázsiából kerültek Európába a 60-as években. A nőstények 3-4 mm nagyságúak, de a fehér gyapjúval együtt kb. 8 mm nagyságúak már júniusban. A gyapjúban egyedenként több ezer tojás van. Peterakás után a nőstények elpusztulnak. A lárvák június-júliusban jelennek meg, kb. 1 mm-es nagyságúak, zöldes-sárgásbarna színűek.

Leveleken, zsenge hajtásokon szívogatnak, korai lombhullást is okozhatnak. A hangyák szívesen látogatják őket. Hibernált állapotban telelnek. Szűznemzéssel szaporodnak, évente egy nemzedékük van. Természetes ellenségeik a katicabogarak és néhány entomofág gomba.

Védekezési lehetőségek

  • Rovarőlő szerekkel a fiatal lárvák ellen június-júliuisban. (deltametrin, lambda cihalotrin)
  • Nyugalmi állapotban olajos lemosó permetezéssel.
  • Kiskertben izopropil-alkoholos pamacsolással a gyapjas állapotúak elpusztítására, vagy langyos-mosogatószeres permetlével. Egy liter vízhez két teáskanálnyi mosogatószer kell.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR