Hogyan készül a dióbor és diólikőr?

Hogyan készül a dióbor és diólikőr?

A dióbor, illetve diólikőr nagyon népszerű étvágygerjesztő ital Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.


Nem egyfajta borféleség, nem erjesztéssel készül, inkább egy aperitif, melynek alapja bor, amelyben zöld diót áztatnak. De készítik likőr módra is, bor nélkül, pálinkával, ritkán tiszta alkohollal.

Igen jó aperitif, mely segíti az emésztést és vértisztító hatású.

Éretlen, „lágy” dióval készítik, melynek még nem keményedett meg a csontos héja, amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A megfelelő állapot június végétől, július végéig lehet, az éghajlattól függően.

Steeping in "spirits" - June 2, 2014

A zöld dió héja határozott, jellegzetes illatú, mely szagolva gyengének tűnik, de erős lesz a bor vagy az alkohol hatására. Íze az ajkakon csersavas, a szájpadláson sokkal erősebben érezhető. Ez az ízhatás módosítható a hozzáadott cukorral, mely lekerekíti, elfedi a dió keserűségét.

A keserű íz erősíthető szegfűszeggel vagy borókabogyóval. Az édesség simogatóbb lesz vanília, fahéj, szerecsendió hatására.

Receptek

Sok receptet szedtem egymás mellé, mert így látni, hogy milyen sokféle jónak tartott változat van, a dió mennyiségét és az érlelés idejét és módját illetően.

Dióborok

1. Lucie Wattiez, Belgium:

7 liter asztali vörösbor, 1 liter tömény alkohol, 22 db zöld dió, 1,3 kg cukor. Egy ballonba tölti a bort, az alkoholt, a cukrot és a négyfelé vágott diókat. Időnként megrázogatja, 3-4 hónap múlva hasonlítani fog a portóira. Az érlelés 1-2 hónapjában leszűri, úgy érleli tovább. Végül palackokba tölti.

2. Alain Jacques, Belgium:

8 palack fehér vagy vörös bor, 1liter tömény alkohol, 1 kg cukor, 25 db zöld dió. Megmossa, és apró darabokra vágja a diókat. Egy ballonba teszi, ráönti a bort, az alkoholt és a cukrot. Az első 2 héten gyakran rázogatja, hogy jól felkeveredjen. 9 hónapig érleli, azután leszűri és palackozza.

3. Perigordi recept:

5-6 liter rozébor, 1 liter pálinka, 1 kg cukor, 80 db zöld dió. Az apróra vágott diókat és minden hozzávalót egy ballonba tölti, melyben nem éri a levegő. 3 hónapig pihenteti, azután leszűri és palackozza.

4. Bernadett gyűjtése Franciaországból:

5 liter rozébor, vagy vörösbor, 1 liter pálinka, 1 kg cukor, 50 db dió, 1 rúd vanília, 1 db fahéj, 1 narancs szárított héja. A 4 felé vágott diókat a hozzávalókkal egy ballonba teszi, és ledugaszolja. 50 napig áztatja, időnként megrázogatva. Leszűri és palackozza.

5. Névtelen, francia recept:

22 db dió egy bemetszéssel, 0,5 liter vörösbor, 0,5 liter pálinka, 3 db narancsba szúrva 9 db szegfűszeg, 0,2 kg cukor, 10 db borókabogyó, 2 rudacska fahéj, 2 rúd vanília. 22 napig kell érlelni, minden reggel felrázva. Szűrés után fogyasztható.

6. Jacotte receptje az fr.rec.cuisine fórumról:

1 palack jó rozébor, 175 g cukor, 5 db dió negyedelve, 2 cl gyümölcspálinka. Egy jól záródó üvegedénybe tenni 6 hétre, hűtőszekrénybe, időnként felrázva. Azután leszűrni és még 1-2 hónapig érlelni.

7. O. Marti, Svájc:

5 liter jó minőségű vörösbor, 1 kg cukor, 0,5 liter víz, 2 rúd vanília, 1 liter almapálinka, 1 db szerecsendió reszelve, 6 db szegfűszeg, 26 db dió. A feldarabolt diókat és az összetevőket egy üvegballonba teszi, jól ledugaszolja, de nem légmentesen. 40 napig áztatja, majd leszűri kétszeres finom tüllrétegen át. Palackozza, és hűvös helyen tárolja. Különösen kecskesajthoz, és a Bleu de Bresse francia kéksajthoz ajánlja.

8. Jean-Marie Giaux de Waulsort abbé receptje Belgiumból:

22 db diót, 1 kg cukrot, 2 liter pálinkát 3 hónapig áztat egy üvegballonban, kétnaponként felrázva.  Azután leszűri és hozzáad 4 liter lágy fehérbort, és 4 liter vörösbort.

9. Léon Huppez receptje Belgiumból:

1 kg cukrot felold 3 liter borban, majd felönti 1 liter tömény alkohollal, beleteszi a 12 db megmosott, feldarabolt diót egy ballonba. Hozzáad még 4 db megmosott diólevelet is, és feltölti még 6 liter borral. Így áztatja több hónapon át, kotyogóval lezárva a ballont. Amikor teljesen letisztult akkor leszűri. Személyes megjegyzése: „Ezt az italt 20 éve készítem. Szerintem jobb 40 %-os alkoholt használni a 90 %-os helyett. Ajánlatos 11 hónapig érlelni. Néhány éve szilvabort használok.”

A dióbor készítése egy képen

A dióbor készítése egy képen

Diólikőrök

1. Arnold Ciper, Belgium:

70 db dió, 3 liter pálinka, 6 g fahéj, 6 g szerecsendió, 3 db szegfűszeg, 1 kg cukor, 0,5 liter víz. A diókat kétfelé vágja és kikaparja belőlük a zselészerű belső részt. Azután péppé zúza a zöld részt. Hozzáadja a fűszereket, jól záródó üvegbe teszi és ráönti a pálinkát. Hűvös helyen 6 hétig érleli, azután leszűri. Szirupot készít a vízből és a cukorból, amit aztán hozzáönt a leszűrt részhez.8 hétig pihenteti, azután újra megszűri és palackozza.

2. Francia recept:

20 db dió, 1,5 liter pálinka, 0,6 kg cukor. A diókat vastag szeletekre vágva áztatja a pálinkában 60 napig, napra kitéve, azután leszűri. Hozzáadja a cukrot, ha feloldódott, ismét megszűri és palackozza, és még 3 hónapig érleli.

3. Elzászi recept:

25 db dió, 0,5 liter pálinka, 1 rúd fahéj, 3 db szegfűszeg, 0,4-0,7 kg cukor (ízlés szerint), 1 citrom héja. Az összetevőket egy üvegbe teszi jól lezárva, a napon érleli 40 napig, gyakran felrázva, végül leszűri. Palackozva érleli még 6 hétig.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR