Szudáni hibiszkusz

Szudáni hibiszkusz

A szudáni hibiszkusz vagy Rosella hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa)  olyan egy bokor, virágokkal és gyümölcsökkel, amiből desszertet, gyümölcslevet vagy teát készíthetünk.

A hibiscus tea  kicsik és nagyok kedvence, akár hidegen is. Teát virágzás után a piros virágkelyhekből készíthetünk. Napos és félárnyékos helyre való, júl-aug. a virágzás ideje, kb. 120 cm magasra nő. (Forrás: Sieberz katalógus)

Szudáni hibiszkusz
Forrás: aquidea.com

Kiegészítés

Trópusi éghajlat alól származik. Kétféle változat van, rostjainak színe szerint. Az egyik a piros változat, a másik zöld vagy fehér. A zöld változat leveleit sóskaként fogyasztják, bár italkészítésre elterjedtebb a használata. A piros változatot élelemiszerfestékként használják, olyan színes vegyületeket tartalmaz. Szinte egész Afrikában fogyasztják.

Bissap néven is emlegetik, a szenegáli wolof nyelvű elnevezése alapján. Piros csészelevelei borvörösre festik a leveket, és antioxidáns, valamint antiszeptikus hatásúak. C-vitaminban gazdag, megkönnyíti az emésztést, vértisztító, vizelethajtó, vérnyomás csökkentő, azonkívül görcsoldó és nyugtató hatása is van. (Nincs valódi gyümölcse, a sziromhullás után megvastagodott, a magot körülölelő csészeleveleit nevezik gyümölcsnek.)

Kissé savanykás ízű, pirosgyümölcs illatú.

Forrás: www.fruit.com

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR