Cseppecske vagy zivatarvirág?

Cseppecske vagy zivatarvirág?

Osteospermum vagy Dimorphoteca?  Ezek a nevek ugyanazon dísznövényfélének elnevezései. Némelyik már ritkán használatos, némelyiket meg párhuzamosan használják a párjával. Nevezik fokföldi margarétának is.


A korábban általános Dimorphoteca elnevezést ma már inkább csak az egynyári változatnál használják, az évelőket pedig Osteospermumnak nevezik. A hibrideknél gyakran nem adják meg a faj nevét.

A zivatarvirág az egyenes sziromlevelűeket illeti, a cseppecske a sodrott, a végén kanalas szirmú változatokra illik, de sokszor egymást helyettesítve használatosak.

Az egynyári változat az Afrikai aranyvirág (Dimorphoteca sinuata), mely fagyérzékeny, 15-35 cm magas. Fehér, sárga, rózsaszín, piros és narancsszínekben pompázik.

Zivatarvirág

Az évelők több fajhoz tartoznak, illetve sok hibrid van közöttük, szinte lehetetlen kiigazodni, mert az elnevezések és a hibridek forgatagában sok az átfedés. Valamennyien csak mérsékelten fagytűrők, a magyarországi teleket csak üvegházban vészelhetik át.

Osteospermum barberiae syn. jucundum

Örökzöld bokros évelő, 30 cm magas, levele középzöld, szálas, virága élénk rózsaszínű, de van fehér, sárga és lila. Napsütötte helyen virágzik a legjobban.

Osteospermum barberiae
Forrás: Wikipédia

Osteospermum ’Cannington Roy’

Heverő szárú, 30 cm magas, mérsékelten fagytűrő. Virága rózsaszín, levele szálas, szürke.

Osteospermum 'Cannington Roy'
Forrás: http://woottensplants.com

Osteospermum ecklonis

Szára felálló, de néha heverő, 45 cm magas. Virága fehér, de lehet rózsaszín és lila is, levele lándzsa alakú, szürkészöld. A ’Blue Srteak’ változatának sugárvirágai kék fonákúak. A kert legmelegebb, legszellősebb helyére való. Nem kedveli a sok nedvességet.

Osteospermum ecklonis
Forrás: http://www.newenglandfolknetwork.org

Osteospermum ’Buttermilk’

Osteospermum ecklonis hibrid. Felálló szárú, fásodó tövű, tőlevele szürkészöld fogazott, 60 cm magas, sugárvirágainak szirma halványsárga, kék csöves virágokkal. Levele középzöld, hosszú, lándzsás, mélyen fogazott.

Osteospermum 'Buttermilk'
Forrás: http://www.jardinexotiqueroscoff.com

Osteospermum ’Nairobi Purple’

Félig heverő szárú, 30 cm magas. Sugárvirága bíborvörös, fonáka sötétebben csíkos, levele üdezöld, lándzsa alakú.

Osteospermum 'Nairobi Purple'
Forrás: http://www.thompson-morgan.com

Osteospermum  ’Whirligig’ syn. ’Tauranga’

Bokros tövű, félcserje jellegű. 60 cm magas, kékesfehér virágú melynek fonáka fehéres színű, van rózsaszín és liláskék változata is. Sugárvirága sodrott, végükön kanálkásak. Áprilistól augusztusig virágzik. Levele élénkzöld, lándzsa alakú. A whirligig szót fordítják búgócsigának, de forgónak is.

Osteospermum 'Whirligig'
Forrás: http://h8.abload.de

Osteospermum caulescens syn. O. ecklonis var. prostratum

Heverő szárú, csak 20-30 cm magas, fehér virágú.

Osteospermum caulescens

A felsoroltakon kívül még számtalan fajta, változat található.

Az Osteospermum nevelése

Kiültetni a fagyok elmúltával érdemes, legbiztosabb a májusi ültetés. Ügyelni kell a gyökerek épségére, mert nagyon érzékeny rá. Az ültetési távolság fajta szerint változó 30-50 cm.

Talaja kerti föld, mely inkább kicsit laza, jó vízáteresztő. Nem nagyon tápdús, inkább száraz, mint túl nedves. Cserepes kultúrában előnyös, ha 1/3-ad rész homokkal kevert lombföldbe ültetik. Gyakran kell öntözni, de ne álljon víz a cserépalátétben. Hetenként érdemes tápoldatozni 18-12-24 összetételű tápsóval, ami segíti a virágzást.

Az elnyílott virágokat érdemes levágni, és a hervadt leveleket rendszeresen eltávolítani. Teleltetni üvegházban, vagy zárt verandán lehet, nincs fagyálló változata, mint ahogyan az néhol olvasható.

Szaporítható dugványozással, csakúgy mint a muskátli, nyár végén vagy tavasszal, esetleg üvegházban decemberben. A nyár végi dugványozás azért előnyös, mert úgy kis helyen teleltethető. A megeredt dugványokat vissza kell csípni a jobb elágazódás érdekében. Lehet üvegházban tőzegpogácsába vetni, mely lehetővé teszi az átültetést a gyökerek sérülése nélkül.

Károsítói:

-         levéltetvek

-         peronoszpóra

-         verticilliumos hervadás

-         saláta mozaik vírus

Forrás:

www.oakleafgardening.com

www.nature.jardin.free.fr

Brickell, Christopher: Dísznövény enciklopédia

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR