A teljes körű mulcsozás hátránya?

A teljes körű mulcsozás hátránya?

Nem kell attól félni, hogy a teljes körű mulcsozás árthat a növényeknek. Lássuk az érveket!

Egy a mulcsozásról szóló cikkben olvastam a következőket: „A szalma vagy avarmulcsnak túl nagy szén-nitrogén aránya, túl sok faanyagot tartalmaz, és lassú bomlása csökkenti a növények által rövid távon felvehető (növekedésükhöz szükséges) nitrogén mennyiségét. Sok növénynél ez fejlődési nehézségeket vagy akár pusztulást is okozhat.

zMulcs

Azt gondolom, ez túlzás, hiszen a mulcs bomlása a felszínen történik nem képes a talaj nitrogén készletéből elvenni, nincs olyan szerve, közvetítő anyaga, ami ezt lehetővé tenné. A lassú korhadást okozó baktériumok erre nem képesek. A nitrogén felvehető formában viszonylag gyorsan mozog a talajban lefelé, még a mulcsra kijuttatott műtrágya nitrogénje is hamar elhagyja a mulcs rétegét és a talajba kerül, ahol a növények gyökerei felvehetik.

Ha a mulcsot a tenyészidő végén bedolgozzák a talajba, akkor valóban létrejöhet egy ideiglenes nitrogén hiány, de olyankor a kultúrnövény már nyugalomban van, nem vesz fel tápanyagot, nem szenved a hiánytól. A lebomlás után a mikroorganizmusok elpusztulnak és visszakerül a nitrogén a talajba.

Mulcs

Eközben a lebomlott szerves anyag a talaj humusztartalmát növeli, ami javítja a talaj vízmegtartó képességét, azáltal a nitrogén is lassabban mosódik ki a gyökérzónából. Véleményem szerint nem kell attól félni, hogy a teljes körű mulcsozás ártalmas hatású lehet a nitrogénelvonással.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR