A kis fák előnyei és a gyűrűzés kritikája

A kis fák előnyei és a gyűrűzés kritikája

Van néhány megoldás, amellyel a fák koronája kicsin tartható, így ápolásuk könnyebb és többet teremnek. Néhány érv és ellenérv következik.

A GYŰRŰZÖTT GYÜMÖLCSFA GYORSABBAN TEREM című írásomban bemutattam a gyűrűzést egy saját kertemben lévő példa alapján. Több olvasó is megbírálta a gyűrűzéssel elért változásokat, erre szeretnék néhány általános érvvel és ellenérvvel reagálni.

Valóban, nem egyezik a megszokott koronaalakítási módszerrel, amely eleinte erős növekedést javasol, hogy hamar nagyméretű koronája legyen a fának, és akkor nagy mennyiséget teremjen.

Bár utaltam arra, milyen előnyei lehetnek a korán termőrefordított fák nevelésének, de úgy látom, az érveim nem találtak célba. Természetesen a hagyományos módon nevelt nagy fáknak is vannak előnyös tulajdonságaik, kisebb telepítési költség, fánkénti nagy termés, de a törpésített fák előnyei igen fontosak.

(Persze nem elsősorban a gyűrűzéssel lehet és érdemes a gyors termőrefordulást, kis termetet elérni, hanem törpésítő alannyal, lekötözéssel, hosszú metszéssel, zöldmetszéssel és gyökérmetszéssel.)

A kistermetű, gyorsan termőreforduló fák előnyei:

1. Könnyű, hatékony munkavégzés (metszés, permetezés, gyümölcsritkítás, szedés). Normál üzemi körülmények mellett is fontos, de idős, mozgásában korlátozott emberek kis kertjeiben nagyon fontos lehet.

2. A legtöbb gyümölcsfajnál a területegységre jutó termésmennyiség nagyobb a sok kisebb fa után, mint a nagyobb ám kevesebb fa után. Már a dió és cseresznyetermesztésben is elterjed, az alma, körte ültetvényekben régóta általános a törpe fák nevelése. Ennek magyarázata az, hogy a nagyméretű a korona belsejébe nem ér be annyi fény, hogy ott termőrügyek képződjenek, emiatt csak a külső 80 cm-nyi koronaréteg terem, a belső árnyékolt rész, nem termel. Minél nagyobb a korona, annál rosszabb az arány. Igaz, kivédhető bizonyos fokig a katlan ill. váza alakú és a legyező alakú korona kialakításával.

3. Kis házikertekben nagy fákból gyakran nem fér el annyi, hogy a gazda kedvére sokféle gyümölcs teremjen, kistermetű fákkal több faj és fajta termeszthető ugyanakkora kertben.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR