A gyűrűzött gyümölcsfa gyorsabban terem

A gyűrűzött gyümölcsfa gyorsabban terem

Régi megfigyelése a kertészeknek, hogy ha egy gyümölcsfa törzsét egy gyűrűvel elszorítják, akkor évekkel korábban fordul termőre.


Egyszerre ültettem három szilvafa oltványt, az egyiknek a törzsét szorosan körülkötöttem egy műanyag zsineggel. Ennek hatására az a fácska 2 év múltán teljesen berakódott virágrügyekkel, míg a másik kettő csak néhány virágot hozott.

Gyűrűzés
A gyűrűzött fa bőséges virágzása

Igaz viszont, hogy a vesszői rövidebbek maradtak, mint a nem gyűrűzött fák vesszői. De nem is bánom, mert jobban szeretem a kis növésű fákat, mivel azokat könnyebb metszeni, permetezni és leszedni a termésüket.
A gyűrűzés régi, ma már ritkán használt módszer. Lehet sebzéssel, vagy elszorítással előidézni azt a jelenséget, hogy a gyűrűzés fölötti rész több tápanyagot kapjon, ezáltal nagyobb, jobb minőségű lesz a termése.

Gyűrűzés
A gyűrűzés okozta bemélyedés, és a fölötte levő rész duzzanata a fa törzsén

Az elszorítást lehet csinálni erős zsineggel, vagy lágy dróttal, mely alá néha fémlemez csíkot tesznek, hogy könnyebben eltávolítható legyen. A zsineget viszonylag könnyű kivágni a bemélyedésből, de a drótot nehéz roncsolás nélkül kivenni, ha nincs alatta a fémlemez csík.

A gyűrűzést leggyakrabban gyümölcsfáknál használták, néha szőlőhajtásokon is a fürt alatt, de használják faiskolában is a feltöltéses bujtás jobb gyökeresedésének érdekében, például a mogyoró szaporításánál.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR