A jól kezelt sövény közepe felkopaszodik

A jól kezelt sövény közepe felkopaszodik

Többnyire csak néhány növényt használnak nyírott sövénynek, mint például a fagyal, a tamariska, a puszpáng. Pedig nagyon sok növény alkalmas, mint például a lucfenyő, a tiszafa, a mezei juhar, a gyertyán, az aranyvessző.

Aranyvessző
Szépen nyírott aranyvessző bokor

Jól nevelt sövény virágzáskor
Szépen nyírott aranyvessző bokor virágzáskor

(Bár az aranyvessző az egyéves vesszőkön hozza virágait, a gondosan karbantartott, gyakran nyírt bokra is pompásan virágzik.)

Körülbelül 50 féle nyírott sövénynek alkalmas növényt sorol fel Galántai Miklós – Tóth Imre; Hová mit ültessünk című könyve, de a neten is több listát lehet találni.

Most terjed a gyorsnövésű, igénytelen turkesztáni szil, csodasövény elnevezéssel, és a rézvörös fanyarka, ehető sövény, avagy mézalmácska elnevezéssel. Ugyanis a fanyarka fajok között ez a rézvörös fanyarka sokkal jobb ízű termést ad, mint fanyarkás fajtestvérei.

Miért nyírjuk a sövényt?

Főképpen azért, hogy kevés helyet foglaljon el kicsinyke kertünkből, de azért jól takarjon. A nyírással annyira korlátozhatjuk a magasságot és a szélességet, hogy csak feleakkora-tizedakkora lesz a növény, mint természetes növekedése szerint lenne. A 25 m magasra növő lucfenyőből akár 1,5 m magas nyírott sövény is nevelhető.

Lucfenyőből sövény
Lucfenyő sövény

Milyen alakú legyen a sövény?

A fő dolog az, hogy jól illeszkedjen a sövény alakja a környezetéhez, a kert stílusához. A különleges kialakítású mértani formák, állatfigurák, labirintusok, arabeszkek a cél által meghatározottak, most csak a térelhatároló sövényekről beszélünk.

Kétféle stílusú térhatároló sövény terjedt el. Sajnos legtöbbször a szabályos hasáb alakúakat látni, amelyek alul-felül egyforma vastagságúak, és sarkosan találkozik az oldalsó része a tetejével.

Pedig sokkal barátságosabb kinézetű, és a növény igényeinek megfelelőbb a felül keskenyebb, alul szélesebb, az éleket lekerekített alak.

Rosszul nevelt fagyal sövény
Rosszul nevel fagyal sövény

jol-nevelt-soveny
Jól nevelt fagyal sövény

A felső részt azért érdemes keskenyebbre vágni, hogy az alsó részek elegendő energiát és napfényt kapjanak, így nem fog felkopaszodni az alsó rész. A növényeknek természetes hajlandósága, hogy a felső hajtásait nagyobbra nevelje, mint az alsókat, ezért kell egy kicsit visszafogni a felső részt a nyírással.

Kicsit bonyolultabb a nyírás, de szép látvány, ha a sövény követi a kerítés és a kapu vonalát.

Sövény mezei juharból
Mezei juhar sövény a kapu vonalára nyírva

Milyen gyakran kell nyírni?

Amíg a sövény el nem éri a tervezett magasságot, évente 2-3-szor ajánlatos a friss növekményt a felére visszavágni. Ha már elérte a kívánt méreteket, akkor már gyakrabban kell nyírni, legalább a megszabott magasságban. Néha mégiscsak megesik, hogy felmagasodik, elszélesedik a sövény, mert kissé „kíméletesen” nyírták. Ilyenkor a tervezett szintek alatt 2-3 cm-rel kell lenyírni, úgy lesz tartható a tervezett méret. Ilyenkorra már a belső rész felkopaszodik.

A jól kezelt sövény közepe felkopaszodik
A kívánt méretben tartott sövény belső része kopasz lesz.

Azért túlnőtt sövényt vissza lehet vágni a kívánt méretre, de egy évig elég csúnya lesz.

Egyféle növényből legyen a sövény?

Ízlés kérdése, általában jobban fest az egyféle növényből kialakított nyírt sövény. Átmeneti megoldás, amikor valamilyen természetes tárgy (egy nagyobb növény, vagy valamilyen kerti építmény) szakaszolásával növényt vált a sövény másféle növényre.

Ha valahol erős árnyék vetődik a sorra, akkor vagy árnyéktűrő növény kell választani az egész szakasz beültetésére, vagy érdemes egy elválasztó, feltűnő külsejű növényt ültetni az árnyéktűrő és a fényigényes szakasz közé.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR