Október második hete: befejeződik a szüret

Október második hete: befejeződik a szüret

Kedves Húgom! Az őszi kert hangulatát talán legjobban az őszirózsával, ezzel a kedves, változatos megjelenésű, szerény és többé-kevésbé igénytelen, egynyári virággal lehetne jellemezni.

Amióta a palántáit elültettem, nem is volt vele semmi munkám, most meg élvezem friss virágainak vidám látványát. Jövőre még többet szeretnék belőle ültetni.

Befejezéséhez közeledik a téli alma szürete

Arra kellene törekedni, hogy az országon belüli fogyasztás bővüljön; amire volna is lehetőség, hiszen az alma nemcsak nyersen jó, de kompótnak, lekvárnak, levesnek, süteménynek elkészítve is. Jó volna, ha gyermek és felnőtt több almalevet inna, a termelők meg készítenének házi almabort és almaecetet.

Gyógyítsd meg a cseresznyefát

Ha már a gyümölcsfákról van szó, a szétrepedt törzsű cseresznyefát meg lehet gyógyítani: készítsünk egy tizenöt cm széles fémgallért, és ezzel feszesen szorítsuk össze a szétrepedt törzset, a seb széleit pedig ismételten kenjük be sebvédő anyaggal. Ha ezt minél gyorsabban elvégzzük, akkor a szövetek még ősszel elkezdenek összeforrni, és két-három év alatt a repedés teljesen begyógyul.

Lombhulláskor lemosó permetezés

Közeledik a lombhullás ideje. Nem győzöm eléggé hangoztatni, hogy milyen sorsdöntő fontosságú ilyenkor a lemosó permetezés elvégzése, hiszen a fák és bokrok az elmúlt hónapokban sokféle kártevő és betegség jelenlétét voltak kénytelenek elszenvedni, és ezekre a fertőzésekre jövőre is számítanunk kell. Az őszi lemosó permetezés a legbiztonságosabb védekezés a fertőzések ellen, ezért a kert minden fáját és bokrát (az örökzöldek kivételével) permetezzétek meg lombhullás idején!

Milyen szer alkalmas az őszi lemosó permetezéshez? A hagyományos bordói lé, a mészkénlé és a gyümölcsfaolaj mellett ma már a kertészkedők rendelkezésére áll az egyszerűbben kipermetezhető Vektafid A, a Vektafid R és a Vektafid S nevű, mindenki által beszerezhető (zöld kategóriájú), környezetkímélő, biotermesztéshez is ajánlott permetezőszer, amelyet két-három százalékos töménységű oldat formájában kell kijuttatni.

Örökzöldeket is ültess a kertbe

Itt az ideje az örökzöld fák és bokrok ültetésének! Neked is azt ajánlom, kedves Húgom, hogy a nagyon elterjedt, de sok gondot-bosszúságot okozó tuják helyett az idén ültessetek inkább borókát vagy tiszafát! Ez utóbbi egyike a leggyorsabban növő és legváltozatosabb (oszlop alakú, színes tűlevelű fajták) örökzöld növényeknek, amelyekből igen szép sövényeket lehet nevelni, és nem okoznak kellemetlen meglepetéseket a gazdáiknak. A tiszafákon most piros "álbogyók" díszlenek; ezek akár meg is ehetők, de a növény más részei, a fekete magja és hajtásai - különösen a háziállatok számára - mérgezőek!

Friss homokban tárold a gyökérzöldségeket!

A felszedett sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a céklát, a zeller gumóját pincében lehet a legjobban eltartani a téli és tavaszi hónapokig. Ehhez feltétlenül friss, nem fertőzött folyami vagy nagyszemű bányahomokot kell beszerezni, mert a már többször használt homokban levő mikroszervezetek a gyökerek idő előtti rothadását okozhatják. A gyökereket úgy rétegezzétek a homokba, hogy egymással ne érintkezzenek! Persze, még így is szükség lesz a betárolt készlet időnkénti átvizsgálására.

Hát, ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom. Neked és szeretteidnek további sikeres betakarítást kívánok!

Kelt Kertvárosban, október második hetében

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR