Október eleje: most készüljünk elő a fák ültetéséhez

Október eleje: most készüljünk elő a fák ültetéséhez

A gyümölcsfák és díszfák ültetésének előkészületei mellett most jött el az ideje az utolsó zöldségek betakarításának is.

Kedves Húgom!

Rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák, kiürültek a fecskefészkek, rendre beérnek a gyümölcsök. Mindez egyértelműen és visszavonhatatlanul jelzi: megérkezett az ősz. A kertben ilyenkor sem szűnik meg az élet, sőt újabb munkák várnak ránk. És a kedves vendégek, például a sündisznók most a ház védettebb közelségébe húzódnak. A mi sünikénk ugyancsak jó kondícióban van, hiszen terített asztalt talált magának a szilvafák, a paradicsombokrok és a szőlőtőkék tövében. Alaposan meghízott, de szüksége is van a bőre alatti vastag zsírrétegre, hiszen télen többnyire alszik, nemigen táplálkozik, és a felhalmozott tartaléknak tavaszig ki kell tartania. Rendszerint a bokrok tövében, a lehullott lomb között készít magának téli fészket, ezért onnan ne takarítsuk el a leveleket, könnyítsük meg „anyagbeszerző és építő" munkáját!

kedves hugom 41dik het 02

Ha ültetni akarsz, elő kell készíteni a gyümölcs- és díszfák helyét. Ne takarékoskodj a gödör méretével, mert minél nagyobb és minél jobb a talaja, annál biztonságosabban erednek meg a csemeték és annál lendületesebben növekednek. A gyümölcsfák számára a legjobb a 120x120 cm alapméretű és 70 cm mély gödör. A bokrok, cserjék számára 60x60 cm alapterületű és 50 cm mély gödröt készítsetek! Ha a talaj nem elég jó minőségű, akkor gazdagítsátok érett istállótrágyával, tőzeges fekállal, érett komposzttal és egyéb (15-30 dkg) vegyes műtrágyával is.

A talajt ajánlatos az ültetést megelőzően visszatölteni a gödörbe, hogy 1-2 hétig ülepedjék. Ily módon a csemete éppen a megfelelő mélységbe kerül majd.

kedves hugom 41dik het 03

Azt kérdezed, hogy hol szerezd be az őszi telepítéshez szükséges növényanyagot. Nos, azt kell válaszolnom, hogy ez messzemenően bizalmi kérdés, hiszen egy-egy elültetett gyümölcsfacsemete csak több év múlva fogja megmutatni az első termését, és bizony mindenki fölöttébb bosszús, ha a fa nem olyan termést érlel, mint amilyent megrendelt és fogyasztani kívánt Ezért azt javaslom, hogy csak államilag ellenőrzött, megbízható faiskolai lerakatból vásárolj gyümölcsfacsemetét és szőlőoltványt. A NÉBIH (korábban: Mezőgazdasági Minősítő Intézet) munkatársai állandóan ellenőrzik a faiskolákat, és csak egészséges, fajtaazonos, kipróbált fajtájú szaporítóanyagra adnak forgalomba hozatali engedélyt. Ez vonatkozik természetesen a vetőmagvakra is. (Éppen ma panaszolta valaki nekem, hogy kéz alatt vett fűmagot, és gyep helyett gyomtenger kelt ki a kertjében.)

Fontos a megbízhatóság a szőlőoltványoknál is, hiszen ezek is több évtizedig szerezhetnek örömet jó termésükkel a gondozójuknak, de évekig okozhatnak bosszúságot, ha terméketlenek vagy hitvány lőrét teremnek.

kedves hugom 41dik het 04

A szervestrágya (istállótrágya) akkor hasznosul a legjobban, ha ősszel szórjuk ki és azonnal alászántjuk vagy beássuk. A homoktalajú kerteket lehetőleg két, a kötött talajúakat háromévenként kell trágyázni. A műtrágyák mennyiségét laboratóriumi talajvizsgálat alapján lehet pontosan meghatározni. Szervestrágyázás után négyzetméterenként 50-80 gramm vegyes műtrágya kiszórása ajánlatos.

kedves hugom 41dik het 05

A szüret a végéhez közeledik, már kiforrottak a borok. A gondos szőlősgazda az erjesztőedényt nem töltötte meg teljesen, nehogy a forrásban levő must kifusson a hordóból vagy ballonból. Miután azonban lezajlott az erjedés, lehetőleg haladéktalanul teljesen fel kell tölteni az edényeket annak érdekében, hogy a bor ne érintkezzék a levegővel, amelyben mindig sokféle penészedést (pl. a bor virágosodását) és borhibát, bőrbetegséget okozó mikroba van. Az idejében végzett töltögetés megakadályozza a bor oxidálódását is; az ily módon kezelt bor megőrzi frissességét, savait, kellemes ízét, illatát, aromáját.

kedves hugom 41dik het 06

Terjedelmem fogytán lévén, röviden ajánlom, hogy a gyökérzöldségeket most már szedjétek fel. A megmosott, majd megszikkadt répát, petrezselyemgyökeret, retket, céklát, pasztinákot pincében, friss, nyirkos homokba rétegezve jól lehet tárolni, de egyre több azoknak a háziasszonyoknak a száma, akik a megtisztított, felaprított, előfőzött gyökereket konyhakészen, mélyhűtőben tartósítják

Búcsúzom, kedves Húgom, további jó munkát és jó egészséget kívánok szeretett Mindannyiatoknak!

Kelt Füreden, október havában.

UTÓIRAT

A bimbós kel csúcsán levő rózsát le lehet vágni, ez elősegíti a bimbók fejlődését. A levélrózsa friss kelkáposztaként hasznosítható a konyhában.

Telepítsetek a kertben, a kövek közé, vagy másra nem alkalmas, napos helyre kövirózsát! A növényvilág koplalóművésze olyan helyen is megél, ahol szemmel láthatóan alig van tápanyag, talaj és nedvesség. A kövirózsa (fülfű) számos betegség gyógyítására alkalmas.

kedves hugom 41dik het 07

Ha akad egy kis szabad időtök, akkor forgassátok át a komposztot! Ezzel elősegítitek a szerves anyagok elkorhadását.

A hullott gyümölcsökből készített cefrét lezárható hordóban vagy fémedényben tartsátok mindaddig, amíg sor kerülhet a kifőzésére.

Még telepíthettek szamócapalántákat. Az októberben kiültetett, erőteljes szamóca gyökeret ereszt, tavasszal gyorsan fejlődik, virágzik, és gyümölcsöt is érlelhet.

Még egyszer le lehet vágni a fűszernövények hajtásait. Kikapcsolt, langyos sütőben vagy a fűtőtest felett is gyorsan megszáradnak.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR