November legvége: a betelelés időszaka

November legvége: a betelelés időszaka

Ezt az időszakot a régi gazdák 'betelelésnek' szokták nevezni: ilyenkor már magtárba, fészerbe, pincébe került a legkésőbbi termés is, az egész évben legelőn tartott borjak, csikók, birkák is istállókba szorultak, a kertészek pedig fedél alá menekítették a fagyérzékeny kedvenceiket.


Gondold végig az évet

Ez volt a számadás ideje: csak az pásztor, aki el is számol – mondogatták őszinte meggyőződéssel.

Kis leander bokor, szegény –
testvéred Korfu szigetén
nem sejti, hogy te pince börtön
mélyén esel át éji flörtön :
hordó mered rád s kapanyél –
örök sötétség itt a tél.
De várja már a kert, a rét
szerelmes, hű leanderét
rideg falak közt tűrni, bízni
tanít pirulva sok ribizli:
túlélted itt a lét halálát,
szomorú virágzás ad hálát
s ragyog ki életet nyert.
Csábítsd ide a tengert !
(Czigány György : Szadai leander)

Nyakunkon a tél

Szűkebb környezetünkben is észlelhetjük a tél közeledtét. Már nem kellemetlenkednek a házi legyek és nem keserítik meg a vízpartok lakóinak csendes estéit a szúnyogok. A mi Berci pulikutyánk bundája is alaposan megvastagodott. A kert felásása közben tapasztalom, hogy a giliszták is mélyebbre, a talaj fagymentes rétegeibe költöztek és ugyanígy tettek a cserebogár pajorok, valamint a többi, kártevő rovar talajban telelő lárvái is. A melegvérű állatok közül a sün is behúzódott a gondosan kibélelt, meleg fészkébe, a költöző madarak már délibb tájakra vonultak, az itt telelők pedig várják, hogy megkezdődjék az etetési szezon. Te is, kedves Húgom bizonyára betakartad már vastag lombréteggel és fenyőágakkal a fügebokor, a gránátalma és a rozmaring fiatalabb példányait, levágtad a pampafű és az egyéb díszfüvek levelét. Azok a dísznövények, amelyek takarással se viselik el a nálunk előforduló, zord napokat, bizonyára már fagymentes helyen várják a tavaszt – akár csak Czigány György fentebb közölt leanderei!

Télálló zöldségek a kertben

A kert azonban nem ürült ki teljesen, mert a helyükön maradtak a télálló zöldségek, a bimbóskel, a leveles kel, a póréhagyma, amelyekből a téli hónapokban csak annyit kell betakarítani, amennyire a főzéshez a háziasszonynak szüksége van! Vidámítja a kerteket néhány tő díszkáposzta is, amely egész télen a nyár virágpompájára emlékezteti a kert gondozóját. A napi koszt ízesítéséhez nélkülözhetetlen petrezselyem-zöld, meg a metélőhagyma egy-két cserépben pedig - hogy bármikor kéznél legyen - valószínűleg ott zölddel a konyha ablakában.

Gyümölcsök és zöldségek téli tárolása

A fagymentes kamrában gond nélkül telel a téli alma, de azért nem árt két hetenként átvizsgálni és a penészes, rothadó gyümölcsöket eltávolítani, mert azok az egészségeseket is megfertőzik. Némileg nehezebb dolog a körte tárolása, mert ez állandó, alacsony hőmérsékletet és gyakori szellőztetést kíván, de a tárolóban beérett, besárgult körte igen kiváló, téli csemege. Tessék komolyan venni, hogy a birset elkülönítve kell tárolni, mert az erős illatát felveszi a többi gyümölcs is!

Birsalma

A pincében tárolt burgonyát is át kell válogatni, mert – különösen a kellően el nem parásodott héjú, éretlenül betakarított gumók könnyen esnek a penészedést és a rothadást okozó gombák áldozatául. Legkevesebb gondot a vöröshagyma tárolása okozza, mert kamrában vagy padláson, vékony rétegben kiterítve a fagy se tesz benne kárt; a fagyott hagyma kiengedés után azonnal feldolgozható, viszont a megfagyott, tovább tárolandó hagymákat nem szabad mozgatni, mert akkor rothadni kezdenek.

Burgonya

Gondoskodj a madarakról

Mai levelem utolsó témájaként hadd térjek még egyszer vissza az énekes madarakhoz! Ők most már nehezen jutnak táplálékhoz, legfeljebb a kert bogyókat termő bokrait szemezgetik, ezért rendszeresen etetni kell őket. De ne feledkezz meg egy reggel se erről a kötelezettségedről, mert az éhes madarak nagyon szenvednek, és tüstént elpártolnak a gondatlan gazdájú háztól! Lapos edényben tegyél ki nekik minden nap friss vizet, mert ha a vizük befagy, nem jutnak hozzá.

Madáretető

Tapasztalatból mondom, hogy aligha van érdekesebb, szórakoztatóbb látvány fiatal és öreg számára, mint az etető körül sürgölődő éhes madársereg, amelyben éppen úgy meg lehet figyelni a fürge, élelmes, tülekedőket, mint a szerény, ügyefogyott ágról szakadtakat. Pedig lehet, hogy az utóbbiak szedik össze nyáron a több hernyót, bogarat, levéltetűt és lehet, hogy ők dalolnak hajnalonként a legszebben!

Kelt Kertvárosban, novemberének végén.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR