Március első hete: a kert tavaszi rendbetétele, rózsatövek ültetése

Március első hete: a kert tavaszi rendbetétele, rózsatövek ültetése

Tavaszelő, Böjtmás hava (régente: Kos hava) meghozta a tavaszi napsütést és a virágzó színfoltokat a kertekben. Ilyenkor sűrűsödik meg igazán a kertészkedők dolga.

"Ebben a' hónapban-is jó szőlőt metsczeni, de reá kell vigyázni, hogy a' metzők, az jó venyikét el-ne messék, s eladgyák, avagy ajándékozzák. Ennek a hónak 27-dik napja után nem igen féltik a' hidegtül, és dértül; azért szabadon megnyittyák, és metszik. Ebben a' hóban jó szőlőt ültetni."
Lippai János: Calendarium (1661)

kedves hugom 9dik het 02

Kedves Húgom!

A hosszúra nyúlt tél után őszintén örülök a tavaszi napsütésnek, amely duzzasztja a rügyeket, sőt a legkorábbi virágok, a téltemető, a valódi jázmin, az erika már virágba is borultak a kertben. A mogyoróbokrok barkái javában szórják virágporukat, és a húsos som is kinyitotta sárga virágfejecskéit, jó termést ígérve ebből az indokolatlanul elhanyagolt gyümölcsből. (A som piros, érett gyümölcséből készül a vadhúsokhoz való legpikánsabb lekvár.)

kedves hugom 9dik het 03

A téltemető (Eranthis hyemalis) virágzása.

De most lássunk hozzá a kérdések megválaszolásához! Neked, de sok családi és hétvégi ház tulajdonosának is gondot okoz, hogy a ház falához közel álló fa gyökerei nem tesznek-e kárt az épület alapjában vagy más elemeiben. Bizony, magasra növő fát nem szabad az épülethez 3-4 méternél közelebb ültetni, mert a gyökerei megrepeszthetik a falat és az épületet körülvevő betonszegélyt. Az ősszel lehullott levelek eltömítik az ereszcsatornát, a tetőt súroló ágak pedig kárt tesznek a födémben, a cserepekben. Előfordul az is, hogy a házhoz túlságosan közel ültetett fa – miután megnőtt – erősen árnyékolja az épületet, megakadályozza a csapadéktól nedves épületelemek kiszáradását, és ezzel gyors romlásukat idézi elő.

Mindezek miatt a lombhullató (de különösen az örökzöld) terebélyes fákat legalább három méter távolságra ültessük az épületektől.

kedves hugom 9dik het 04

És ha már az ültetésnél tartunk, szeretnék Neked egy-két tanácsot adni a rózsatövek ültetésével kapcsolatban is. A bokorrózsák átlagos élettartama 15-20 év, a park- és a futórózsák 30-40 éves kort is megérnek. Ezt követően a bokrok már kevesebb virágbimbót fejlesztenek, felkopaszodnak, legyengülnek és így – még a legszakszerűbb kezelés ellenére is – le kell váltani őket. A helyükre azonban két-három évig ne ültessetek rózsát!

A megvásárolt rózsaoltványt ültetés előtt állítsd egy napra vízbe, hogy a téli tárolás, vermelés idején elvesztett vízkészletét pótolhassa. Minden egyes rózsatő számára ássál 60x60 cm alapterületű és 40 cm mély gödröt! Ha a talaj nem kifogástalan, akkor gazdagítsd 2-3 kg érett istállótrágyával. Valamennyi trágyaszert gondosan össze kell keverni a földdel, mert ha a gyökérvégek érintkeznek a trágyával, a szöveteik megperzselődnek.

kedves hugom 9dik het 05

A gyökérvégeket közvetlenül az ültetés előtt kissé vissza kell metszeni. A rózsatövet 2-3 cm- rel mélyebben ültetjük, mint ahogy a rózsaiskolában állott, alaposan beöntözzük, majd megmetsszük és felkupacoljuk a kiszáradás megelőzése céljából.

Ha a frissen ültetett tövek gyökértörzséből vadhajtások törnének elő, akkor azokat mielőbb tőből vágd ki, mert igen sok tápanyagot vonnak el a bokor nemes hajtásaitól.

Áprilisban sokan látnak majd hozzá az edényes, dézsás, óriás cserepes növényeik átültetéséhez, amire valóban szükség van legalább 3-4 évenként.

A virágtartó edények ma már igen sokféle anyagból, változatos formában és sokféle színben szerezhetők be. A virágládák, dézsák, hordók hagyományos anyaga a fa, amelynek előnye, hogy kellemesen illeszkedik a környezetbe, jó hőszigetelő, a növények jól érzik magukat benne. Hibája, hogy viszonylag gyorsan korhad, az élettartama nemigen haladja túl a 4-5 évet. A másik hagyományos anyag az égetett agyag, amely ugyancsak mutatós, környezetbarát, de drága és törékeny. Megfelel a növények számára a műanyagból vagy az eternitből készült edény is. Ezek nem engedik át a vizet, ezért feltétlenül legyen nyílás az aljukon, hogy a fölösleges öntözővíz akadálytalanul elszivároghasson a földjükből. Esztétikai okokból gondosan kell kiválasztani a színüket, mert a szomorú fekete, az unalmas szürke és a rikító piros edény egyaránt rontja a kert hangulatát.

kedves hugom 9dik het 06

Kedves Húgom, most a szorgos munka időszaka köszönt a kertművelőkre, amihez Neked és kedves családodnak sok sikert és jó egészséget kívánok!

Kelt Füreden, március kezdetén.

UTÓIRAT

Ültessétek át a cserepes szobanövényeket! A növény földlabdája maradjon sértetlen, de a megzöldült, esetleg penészes felső talajréteget le kell kaparni. Az új cserép legföljebb 1-3 cm-rel legyen nagyobb a réginél.

Gyűjtsd a joghurtos, tejfeles műanyag poharakat! Ha ezeknek az aljába forró szeggel lyukat égetsz, akkor kiválóan alkalmasak lesznek virág-, vagy zöldségpalánták nevelésére. A poharak falára grafitceruzával felírhatod a fajta nevét, nem mosódik le.

kedves hugom 9dik het 07

A tavaszi nagytakarítás során összegyűlt szerves hulladékot ne rakd a kukába és ne égesd el, hanem készíts belőle komposztot, ami a legalkalmasabb természetes szervestrágya a kert talajának javítására.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR