Március eleje: beköszönt a tavasz!

Március eleje: beköszönt a tavasz!

Most, hogy végérvényesen és remélem visszavonhatatlanul beköszöntött a tavasz, nem halaszthatom tovább a levélírást.

A kertjében szívesen munkálkodó ember számára kínosan hosszantinak tűnt a tél, de nincs okunk a panaszra, mert a növényeink jól vészelték át a zimankós hónapokat. A kertekben a fagyra érzékeny őszibarack-, kajszi- és mandulafák rügyei nem károsodtak, és - amennyire most meg lehet ítélni - a szőlővesszők is baj nélkül teleltek át. Különös jelenség az ember és a szőlő kapcsolata.

Évek óta - ki tudja miért? - a gazdák olthatatlan vágyat éreznek a szőlőtelepítés iránt. Lehet, hogy ennek az indokát abban kell keresni, hogy nemigen létezik nagyobb sikerélmény, mint amikor az ember a saját termelésű borát kóstolgathatja, vagy azt a vendégei, barátai, szomszédai dicséretekkel illetik. De lehet, hogy közrejátszik ebben a munkanélküliség is, hiszen a szőlő (és a belőle készülő bor) egész évben elfoglaltságot ad a művelőjének.

Minden esetre azt ajánlom bortermelő szomszédaidnak, hogy vegyék tervbe a könnyebb borok második fejtését. Hívd fel a figyelmüket arra, hogy frissen kimosott és kénezett hordóba fejtsék a bort. Ha lehet, akkor ez a levegő kizárásával, közvetlenül hordóból hordóba történjék, hiszen a második fejtés fő célja csupán az, hogy a hordó aljában (vagy az üvegballon fenekén) összegyűlő seprőről leválasszuk a színbort. A zárt fejtésre azért van szükség, hogy a bor ne oxidálódjék, ne veszítsen illat-, zamat- és aromaanyagaiból, vagyis friss legyen. A borászkodás alaptörvénye a tisztaság.

Hogyan ültesd át a szobanövényeket?

Itt az ideje a szobanövények átültetésének. A tél folyamán a szobában tartott virágok sokat szenvedtek a fűtött helyiség száraz levegőjétől, a portól és a füsttől. Ez az oka annak, hogy az érzékenyebbek alsó leveleik megsárgultak, barnultak, lehullottak; másoknak a levélszéle vagy a levélcsúcsa kezdett elhalni, barnulni. Most már élénkebben asszimilálnak és növekednek a növények, tehát gondoskodni kell arról, hogy elegendő táplálékhoz jussanak. Minthogy a cserépben levő föld tápanyagkészletét kimerítették, új földbe kell ültetni őket.

Az átültetéshez válassz valamivel nagyobb cserepet az eredetinél, de az edény ne legyen túl nagy, mert ezt a növények nem kedvelik. A virágföldet vásárold és ne gyűjtsd a mezőn vagy az erdőben, mert az összeszedett földben olyan vegyszermaradványok, kórokozók lehetnek, amelyek életveszélyesek a virágokra nézve!

A cserép aljába tegyél egy ujjnyi réteget. Az eredeti cserépből kiemelt földlabdát hagyd egyben, csak a felső talajréteget kapard le. A földlabdát helyezd a cserépbe, a közte és a cserép fala közötti űrt töltsd meg földdel és tömörítsd, majd tölts rá annyi földet, hogy az a cserép pereménél fél centivel alacsonyabban legyen. Ezt követően alapos beöntözésre lesz szükség.

Folytatódhat a palántanevelés

Láss hozzá a melegigényes zöldség- és virágpalánták neveléséhez! A magvakat vesd földdel megtöltött ládikába vagy nagyobb virágcserépbe és takard le 2-3 mm vastagságú homokréteggel. Mindaddig, amíg a mag kikel, tartsd az edényt meleg, világos helyen, és gondoskodj arról, hogy a talaj mindig nyirkos legyen, átmenetileg se száradjon ki! Ezt elősegítheted azzal, hogy az edényt üveglappal vagy átlátszó fóliával letakarod. Kelés után a takarást el kell távolítani, különben a palánták felnyurgulnak.

Ha a palántáknak egy-két lomblevelük fejlődött, akkor célszerű egyenként földdel megtöltött műanyag pohárkába ültetni (tűzdelni) őket, ahol megerősödhetnek. A palánták kiültetésére a fagyok elmúltával kerül majd sor.

Újítsd föl az átteleltetett kerti muskátlikat! Az elsárgult, elszáradt, esetleg penészes leveleket szedjed le, és az ágakat alaposan vágd vissza oly módon, hogy lehetőleg a fiatal hajtások maradjanak meg. A muskátli tápanyagigényes növény. A ládában levő vagy a cserépben tenyésző töveket ültesd át középkötött, tápanyagban gazdag, friss virágföldbe. Ahhoz, hogy minél előbb virágozzanak, meleg, napos helyre és rendszeres öntözésre, tápoldatra van szükségük. Ha csak átmenetileg is kiszáradnak, lehullatják a leveleik egy részét és a virágaik deformáltak lesznek.

Muskátli cserépben

A futómuskátli töveket még egy-két hétig a lakásban nevelgesd, majd fokozatosan szoktasd a ridegebb szabadtéri körülményekhez.

Tavasztól kezdve többet tartózkodunk a kertben. Ahhoz, hogy pihenni is tudjunk, kényelmes kerti bútorokra van szükség. Mostanában sokféle szék, fotel, nyugágy, asztal kapható a boltokban. Megfelelnek a célnak a műanyagból készült kerti bútorok, mert könnyűek, használaton kívül öszszehajthatók vagy egymásba rakhatók, esőállóak, nem érzékenyek a napsütésre. Többnyire színes párnázattal készülnek; a célszerű betétek kivehetők és moshatók.

Még sok mindenre szerettem volna most felhívni a figyelmedet, de ezeket halasszuk a következő alkalomra! A tavaszi munkákhoz jó erőt kívánok az egész családnak!

Kelt Füreden, március idusán.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR