Május vége: hogyan fogsz öntözni a nyáron?

Május vége: hogyan fogsz öntözni a nyáron?

A meteorológusok óvatos emberek, nemigen bocsátkoznak hosszú lejáratú jóslásokba arról, hogy lesz-e nyáron elegendő csapadék.

Fognak-e szomjazni, hervadozni, lankadozni a kertek fái, virágai, veteményei. Nem tudjuk a jövőt. Pedig, amint azt Te is jól tudod, kedves Húgom, az intenzíven művelt kertekben elengedhetetlen az öntözés a természetes csapadék kiegészítésére, és persze permetezésre sincs mód víz nélkül. A vezetékes víz világszerte mind nagyobb kincs és mind költségesebb árucikk. Ezért szeretnék Veled néhány egyéb vízszerzési javaslatot, lehetőséget közölni.

Fontos nyáron az öntözés

Ahol van a portán ásott kút, érdemes kitisztíttatni és annak a vizét használni öntözésre. Én még emlékszem arra, hogy a kút volt a gazda szemefénye: ebből merítették a főzéshez, a mosdáshoz, a mosáshoz és a mosogatáshoz használt vizet, de a kút hűvös ürege volt akkortájt a "hűtőszekrény" is. Mostanság meg belevezetik a szennyvizet a kútba! Úgy vélem, vissza kell adni a tiszta és jó vizű kútnak a régi megbecsülést. Ezt nemcsak a hagyomány tisztelete követeli meg, hanem felismert anyagi érdekeink is.

Ahol a talaj vízadó rétege elég magasan van, ott érdemes kutat fúratni az öntözéshez. Ez búvárszivattyúval az elektromos hálózatról egyszerűen üzemeltethető.

Az utóbbi évtizedekben leszoktunk arról, hogy a csapadékvizet összegyűjtsük, pedig egy négyzetméter tetőfelületről évente átlagosan 350-400 liter (csapadékosabb vidékeken 600-700 liter) vizet lehet összegyűjteni. Ehhez jól karbantartott, rendszeresen tisztított eresz és lefolyó szükséges. Érdemes építeni a ház mellé fedett vízgyűjtő medencét. Ennek hiányában a csapadékvizet össze lehet gyűjteni használt fa-, fém- vagy betontartályokban is vagy modern, műanyagból készült esővízgyűjtőkben. A víz algásodását, poshadását könnyű megelőzni oly módon, hogy köbméterenként egy mogyorónyi rézgálicot oldunk fel benne. Bővebben itt olvashatsz az esővízgyűjtés fortélyairól >>

Locsolókanna

A szennyvíz-szikkasztó tartalmát ne használjátok öntözésre, mert annak a vizében az emberi egészségre ártalmas mikrobák lehetnek; a növények életfolyamatait pedig a benne levő mosó-, mosogató- és kozmetikai szerekből származó; ún. detergens vegyületek akadályozzák.

A melegigényes palántákat ki lehet ültetni

Ezek közül bizonyára a Te kertedben is a legfontosabb az étkezési paprika. Jól fejlett, egészséges, bojtos gyökérzetű palántákat vásárolj, és ezeket kettesével ültesd ki, mihelyt elmúlik a fagyveszély Az ikerpalánták védik, támogatják egymást, gyorsabban fejlődnek és többet teremnek. A paprika tápanyagigényes Növény, ezért hetenként kell fejtrágyázni: erre a célra használj 0,4 %-os Volldünger oldatot. Ne feledkezz meg arról, hogy a paprika "vízinövény": minél bőségesebben öntözöd, annál nagyobb és szebb termésre számíthatsz!

Most kell majd ültetni a tojásgyümölcs és az uborka palántáit és az egynyári virágokat is, amelyek állandó virágzásukkal teszik látványossá a kertünket.

Zöldmunkák a szőlőben

A szőlő kihajtott már, kezdd el a zöldmunkákat! Hajtásválogatás, kötözés és hónaljazás nélkül nem. lehet kívánatos csemegeszőlő- és sok cukrot tartalmazó borszőlő-fürtöket termelni.

A hajtásválogatást minél előbb el kell végezni. Ennek során tőből távolítsd el a fürtöt nem viselő, meddő hajtásokat, hogy ne sűrítsék a tőkét. Le kell metszeni az egymáshoz túlságosan közel fejlődő és az egymást keresztező, alkalmatlan helyen nőtt hajtásokat is. Arra törekedj, hogy a tőke szellős, levegős, áttekinthető legyen!

Borostyánt házfalra, kerítésre

Legutóbb érdeklődtél a borostyán felfuttatásáról. A gyümölcs- vagy díszfákra felfuttatott borostyán nagyon dekoratív, de legalább ennyire káros a fa számára, mert sok nedvességet von el tőle és a kéreg korhadását idézi elő. Ezért az ilyen fa lassabban nő, egy idő múltán az ágai száradni kezdenek és előbb-utóbb ki is pusztul. Ezért azt ajánlom, hogy legföljebb északi házfalra, kerítésre vagy már elszáradt fára futtassál föl borostyánt.

Borostyán

Várom leveledet és kívánok Neked és családodnak jó egészséget és sikeres kerti munkálkodást!

Kelt Füreden, május havában.

UTÓIRAT

A fátyolfólia-takarás elősegíti az alatta levő növények (pl. szamócatövek, palánták) fejlődését, mert átengedi a vizet, a meleget és a napsütést, de meggátolja a talaj felszínének a lehűlését. Jó védelmet nyújt a májusi talajmenti fagyok ellen is.

A kikelt petrezselymet, a sárgarépát és a pasztinákot minél előbb egyelni kell. A szomszédos növények 4-5 cm-re álljanak egymástól. A sűrű állományban levő gyökérzöldségek korcs fejlődésűek lesznek és a kártevők, illetve a betegségek áldozataivá válnak.

A gumós begónia palántáit szélvédett, félárnyékos helyre ültesd. Bőséges vízellátással és tápanyagutánpótlással késő őszig folyamatosan nyitják csodaszép virágaikat.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR