Május eleje: gyorsan fejlődnek a kiültetett palánták

Május eleje: gyorsan fejlődnek a kiültetett palánták

Már többször váltottunk szót a háztáji bortermelés örömeiről, és arról a meg-megújuló sikerélményről, amelyet egy pohárka saját termésű üdítő bor elfogyasztása jelent a család vagy a barátok társaságában.

Hogyan kell kezelni a bort?

Jártomban-keltemben azt tapasztalom, hogy mind többen érdeklődnek a borkezelés fortélyai iránt, aminek az okát abban látom, hogy a kertészkedő emberek felismerték a mértékkel fogyasztott bor táplálkozási értékeit. Valószínű, hogy a bor iránti érdeklődés fokozódását a sör árának számottevő emelkedése is okozta. Akár így, akár úgy, én most mindenképpen szeretnék néhány egyszerű javaslatot adni a tavaszi borkezeléshez.

Bor

Régi borász szabály az, hogy Pünkösd táján, de legkésőbb a szőlő virágzásáig kell elvégezni a bor második fejtését.

Ehhez a munkához először a fogadó hordót kell nagyon alaposan előkészíteni. Ha a fahordó kiszáradt, töltés előtt legalább két napig tartsátok vízzel megtöltve, hogy megdagadjon. Ez alatt meg lehet figyelni, hogy a hordó nem szivárog-e; ha igen, akkor a rést faggyúval kell betapasztani.

Az egészséges hordónak kellemes borillata van. Ha beleszagolva penész-szagot érzünk, akkor kezelni kell: trisós, forró vízzel két-háromszor ki kell mosni, majd hideg, tiszta vízzel alaposan kiöblíteni. Ezután csepegtessétek ki a hordót és kénezéssel fertőtlenítsétek! (Egy hektoliter térfogatra egy kénlapot kell elégetni.)

Az üvegballonokat tisztára kell mosni, kiöblíteni és máris alkalmasak a bor fogadására. Műanyagból készült kannában nem lehet a bort tartósan tárolni.

Az egészséges, tiszta bort lehetőleg zártan kell átfejteni, vagyis oly módon, hogy minél kevésbé érintkezzék a levegő oxigénjével. Ennek a legkorszerűbb módja az, hogy a tároló hordóból szivattyú segítségével juttatjuk el a bort a fogadóedénybe. Ha erre nincs mód, akkor se engedjük a bort nyílt edénybe (kármentőbe, dézsába), hanem kannába és onnan öntsük a hordó akonanyilására helyezett tölcsérbe.

A fogadóhordót teljesen meg kell tölteni borra abból a célból, hogy a felületé ne érintkezzék levegővel. Ajánlatos a dongákat fakalapáccsal gyengéden megveregetni, hogy az esetleges levegő buborékok is eltávozzanak. Ezután a hordót dugóval légmentesen zárjátok le! (A tökéletes záró érdekében a fadugóra csavarjál kukoricacsuhé vagy gyékénylevelet.)

Gondozd a veteményest

A meleg, tavaszi idő beálltával gyorsan nőnek a káposztafélék áprilisban kiültetett palántái. Minden kertben érdemes ültetni legalább néhány fejeskáposzta-, kelkáposzta-, vöröskáposzta-palántát. Legyen a kertben korai karalábé is, pisze ezt a gyerekek nyersen is szívesen ropogtatják.

Figyelmedbe ajánlom, ha eddig még nem próbáltad ki, a brokkolit, amely a karfiolhoz hasonlóan hasznosítható, de annál sokkal igénytelenebb zöldségnövény. Két-háromszor annyi rózsát nevel, mint a karfiol.

brokkoli

A káposztafélék mind sok vizet igényelnek és tápanyagszükségletük is számottevő; különösen fontos, hogy elegendő káliumhoz jussanak A káliműtrágyát a talaj felszínére szórd ki és kapálással munkáld be abba a talajrétegbe, ahol a növények gyökereinek a zöme elhelyezkedik A szükséges mennyiség 4-5 dkg/m2.

A bimbóskel bimbói, amikor elérik a babszem nagyságot, néha kibomlanak, kileveleznek, és így a termés használhatatlanná válik. A sajnálatos jelenség okát a mikroelemek hiányában kell keresni. Ismeretes, hogy a növényeknek nemcsak a szokványos nitrogénre, káliumra és foszforra, tehát a makroelemekre, hanem számos mikroelemre is szükségük van az egészséges fejlődéshez. Igen fontos mikroelem a magnézium; a bór, a cink, a vas, a réz.

A bimbóskel rendellenes fejlődését a magnézium és a bór hiánya idézi elő. A magnéziumot Fitohorm Mg, a bórt Fitohorm B műtrágyával lehet pótolni.

A vashiány legtöbbször a levelek sárgulásában jelentkezik az őszibarackfákon, a szőlőtőkéken; a rózsabokrokon és más kerti növényeken. Leromlást, fokozatos pusztulást idéz elő. Sikeresen pótolhatod a vasat vasgálic oldat kiöntözésével vagy Sequestren permetezésével. (Rozsdapor kiszórása a fák körül vagy vasszög beverése a fa törzsébe csupán babona, de nem gyógyítja meg a betegséget.)

Kedves Húgom, az erkély virágairól majd legközelebb. Kellemes és sikeres kerti munkát kívánok kedves Mindannyitoknak.

Kelt Füreden, május elején.

UTÓIRAT

A szamóca (földieper) gyümölcse csak akkor élvezhető, ha nem szennyeződik, ezért már most vedd körül a töveket szalmával, lekaszált fűvel, friss komposzttal, vagy - ezek híján - műanyag fóliával. A munkát megelőzően a talajt gyommentessé kell tenni!

szamoca

A csemegekukorica kerítés mellé vetve megakadályozza az illetéktelenek bepillantását a kertbe. Elválaszthatod egy-egy sor csemegekukoricával a kert különböző részeit vagy a játszóhelyet is. Egy-egy fészekbe három szem magot vessél 4-5 cm mélyen.

Megjelent a levélatka a szőlőn, szívása hatására a levél összezsugorodik, nem fejlődik ki, halványzöld színű. Atkaölő szerek: Danitol, Lannate, Neoron, Omité, Mitac, Torque stb.

Elkezdheted a palánták edzését. A saját neveléseket nappalra tedd ki a szabadba, de éjszakára, amikor lehűl a levegő, vidd még védett helyre.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR