Július eleje: most a legszínesebb a kert

Július eleje: most a legszínesebb a kert

Most, a nyár közepén legszínesebbek, legtarkábbak, legvidámabbak a kertek.

Sorra-rendre nyílnak a virágok, pompáznak a rózsabokrok és az esti levegőben édes-kellemes illatok lengedeznek.

Zenél a kert

De a kertnek ilyenkor nemcsak szép színhatása, és vonzó illata van, hanem zenéje is: az énekesmadarak fuvoláznak, a vízhez közeli kertekből pedig a békák kuruttyolása, brekegése hallatszik messzire. Herman Ottó, a természet kiváló ismerője 125 évvel ezelőtt a szöcskék zenéjéről a következőket írta: "A hímek körülfogják a nőstényeket, s kezdődik a dalverseny. Mindenik hím a legpontosabban igyekszik kis nótáját száz meg százszor ismételni, s közben folytonosan közeledést kísérelni, mely alkalommal hol a nőstény, hol egy versenytárs részéről ismerkedik meg az ugróláb rugóképességével. Itt a legjobban tolakodó, tehát a legerősebb szokott boldogulni, s ezeknél is észrevehetni, hogy a nőstény közelében vontatottabban, lágyabban hangoztatják nótájukat. És ez a képe az ember lyrájának is." (Természettudományi Közlöny, 1876.)

Margaréta

Foglalkozzunk most azonban a jelen gondjaival! Okkal panaszolod, kedves Húgom, hogy milyen sok akadályt kell most leküzdenetek a kert megművelésében. A tavaszi szárazság valóban nem kedvez a termésnek, legfeljebb ott, ahol bőségesen áll rendelkezésre öntözővíz. És ilyen kert nem sok akad, nem is beszélve az öntözéssel kapcsolatos költségekről.

Ha jön a meleg, jönnek a kártevők

A száraz és meleg időjárás módfelett kedvez a kártevők - különösen a levéltetvek elszaporodásának. A cseresznyefák hajtásvégi levelein tömegesen szívogatnak a fekete levéltetvek, a szilvafákon, az őszibarackfákon, a rózsabokrokon a zöld, az almafákon a hamvas levéltetvek szaporodtak el. Csöpög a mézharmat nevű, a levéltetvek által termelt cukros váladék szinte minden fáról és bokorról és a napfényben csillogó levelek is a levéltetvek jelenlétéről árulkodnak. A levéltetvek ellepték még a gyomnövényeket is. Szerencsére, ilyen körülmények között a katicabogarak és az egyéb hasznos rovarok is szaporodnak, ámde a permetezést nem képesek helyettesíteni.

Levéltetű

A levéltetvek elleni védekezésre sokféle rovarölőszer áll a kertészkedők rendelkezésére. Ezek közűl a legegyszerűbb a Decis WST használata, mert ennek egy tablettáját csupán bele kell dobni 10 liter vízbe és miután pezsegve feloldódott, máris lehet kezdeni a permetezést. Hatásos levéltetűirtó szer a Fendona, a Chinetrin, a Mospilan, a Karate, az Unifosz és a Vektafid S is.

Sok helyütt szinte pánikot okozott a termelők között a körtelevélbolha tömeges elszaporodása is. Ennek a kártevőnek is jellegzetes tünete a mézharmat képződés, amely azért nagyon veszélyes, mert az édes váladékon megtelepszik a korompenész nevű gombakártevő, amely a gyümölcsöt fogyasztásra alkalmatlanná silányítja. A körtelevélbolha ellen a Vertimec, a Mospilan és a Pyrinex nevű rovarölő permetezőszerrel vehetjük fel a küzdelmet.

Mire ezt a levelet kézhez veszed, lehet, hogy csapadékosra változik az időjárás. Ha ez bekövetkezik, akkor számítani kell arra, hogy a szőlőleveleken megjelenik a peronoszpóra gombafertőzése, amely ellen eredményesen főként megelőző módon lehet védekezni, ezért célszerű - még a betegség tüneteinek megjelenése előtt - permetezni a Mikal nevű gombaölőszerrel, amely az elmúlt évek során bebizonyította hatásosságát.

Hát ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom! Neked és szeretteidnek jó egészséget és sikeres kerti munkát kívánok!

Kelt Kertvárosban,  július elején

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR