Július második hete: a kerti gyümölcsfák és a szőlő ápolása

Július második hete: a kerti gyümölcsfák és a szőlő ápolása

Ilyenkor a kertészkedőnek még van ráhatása a hamarosan érő gyümölcsök minőségére, érdemes ritkítani a gyümölcsöt, alakítani a koronát. Sőt, még zöldségmagvakat is lehet ilyenkor vetni, amelyek őszre, télre fogyaszthatóvá válnak.


Kedves Húgom!

Ezekben a hetekben csúcsforgalom van a kertekben, mert aki csak teheti – éppen úgy, mint Ti és mi is – annyi időt tölt a növényei között, amennyit csak lehet. És most a kerti munkák sem zsúfolódnak, lehet pihenni, olvasni, élvezni a növények gazdagságát, változatosságát és szépségét, nem is beszélve a gyümölcsökről és zöldségfélékről, amelyek mostanában már folyamatosan érnek – az egész család örömére.

kedves hugom 28dik het 08

Munka és pihenés

Ez a kellemetes kettősség jellemzi most a kerti életet. A továbbiakban néhány tennivalóra hívom fel figyelmeteket.

A hullott gyümölcs összegyűjtése amilyen egyszerű, olyan fontos feladat, mert a gyümölcsfák mindenek előtt a korcs, a rosszul megtermékenyült és a fölösleges mennyiségű gyümölcsöktől igyekeznek megszabadulni. Lehullanak a fáról a molyos, moníliás gyümölcsök is, amelyek a földön heverve terjesztik a betegségeket és a kártevőket. Ezért a hullott gyümölcsöt rendszeresen össze kell gyűjteni és mélyen elásni vagy a kukába dobni. A most még éretlen gyümölcs nem alkalmas cefrézésre, hiszen alig van benne cukor.

kedves hugom 28dik het 02

Még mindig érik a málna, mert a gyümölcsök kifejlődése és érése akár négy hétig is elhúzódhat, ha alaposan öntözzük a bokrokat. Azt talán mondanom sem kell, hogy a málnást két-három naponként át kell járni, nehogy az érett bogyók lehulljanak és tönkremenjenek.

A télikörte- és almafajták viszonylag jó termést ígérnek. A gyümölcsöket ajánlatos megritkítani, mert ahol egy csoportban több gyümölcs fejlődik, ott rendszerint nem jutnak elegendő tápanyaghoz, nem fejlődnek ki, nem ízesednek, színesednek meg. Ezért egy-egy bogernyőben csak két-három gyümölcskezdeményt hagyjál, a többit ollóval vágd le. Sokan úgy vélik, hogy a gyümölcsritkítás következtében kevesebb termésük lesz. Ez azonban nem így van. A megmaradó gyümölcsök sokkal szebbek és értékesebbek lesznek, és a termés összmennyisége is növekszik.

kedves hugom 28dik het 03

A szőlőtőkék hajtásai hosszúra nőttek. Ezek egyrészt árnyékolják a fürtöket, másrészt a gombabetegségek hordozói lehetnek. Most már vissza lehet vágni a hajtásokat. Ezt a munkát tetejezésnek vagy csonkázásnak nevezik. Nagy hibát követ el az, aki ezt korán végzi el, mert a visszametszés hatására az ún. nyári rügyek kihajtanak, és az így keletkezett hajtások sűrűvé, tömötté, nehezen kezelhetővé teszik a tőkét.

A legkorábbi csemegeszőlő fajták fürtjeinek az érését némileg meggyorsíthatjuk, ha az árnyékoló leveleket lecsípjük, levágjuk. Ne feledkezz meg arról, kedves Húgom, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs, tehát a leszüretelt fürtök már nem érnek tovább. (A legkorábban a fürt vállán levő bogyók lesznek édesek, ízesek és legkésőbb a fürt csúcsán elhelyezkedők.)

kedves hugom 28dik het 04

Személyes tapasztalatom szerint – és remélem, hogy ezzel Te is egyetértesz – a családi konyha számára igen értékesek azok a zöldségek, amelyek a téli hónapokban adnak vitamint, emészthető rostot. Ilyen a bimbóskel, a póréhagyma és egy kiváló, de nálunk csak igen ritkán termelt zöldségnövény, a leveles kel, amelyre különösen fel szeretném hívni a figyelmedet. Még mielőtt kérdeznéd, máris közlöm, hogy a vetőmagja a jobb árukínálatú szakboltokban beszerezhető. Most kell elvetni a tápanyagban gazdag talajba. A legjobb műanyag pohárban előnevelni, és a négy-öt hetes palántákat kiültetni. Egész télen a szabadban lehet, és csak annyit kell belőle betakarítani, amennyit a háziasszony feldolgoz. Bőségesen tartalmaz fehérjét, igen sok karotint, B1- és B2-vitamint, C-vitamint, sok meszet és foszfort. Látványnak sem megvetendő a szép formájú növény a fagyos, téli kertben.

kedves hugom 28dik het 05

Az egynyári virágok most teljes pompájukban parádéznak. Sok vizet és tápanyagot kívánnak. Az elnyílt virágok levágásáról, leszedéséről ne feledkezz meg!

kedves hugom 28dik het 06

Ennyire tellett, kedves Húgom. Várom leveledet, kérdéseidet. A kerti munkához és vakációtokhoz az egész családnak jó egészséget kívánok!

Kelt Füreden, nyárhó idején, júliusban.

Utóirat

A csemegekukorica érettségét úgy állapítjuk meg, hogy a fedőleveleket a cső egyik oldalán megbontjuk, majd a közepe táján egy szemet a körmünkkel felhasítunk. Ha sűrű, tejszerű nedv buggyan ki belőle, akkor főzésre már alkalmas. Az íze akkor a legkellemesebb, ha forrásban levő vízbe tesszük a csövet és néhány lefosztott, zsenge fedőlevelet is.

kedves hugom 28dik het 07

A felmelegedett pincékben a bor felületén gyakran fehér lepedék (borvirág) jelenik meg. Ezt oly módon távolítjuk el, hogy gumicső segítségével töltögető bort juttatunk a tárolóedénybe, az a borvirágot leöblíti.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR