Január közepe: ellenőrizd a vetőmagkészletet

Január közepe: ellenőrizd a vetőmagkészletet

Most, január második felében, amikor - legalábbis remélem - kifelé haladunk a télből, már nagyon tűkön ülök az íróasztal mellett, és egyre többet gondolok a téli álmát alvó kertre, meg arra, hogy mi mindent kell majd tavaszra kelve, rövid idő alatt elvégezni.

Vélem, hogy Te is így vagy ezzel, akárcsak az a több százezer ember, akinek számára egyre fontosabbá válik a kert. Nemcsak mint a szabadidő eltöltésének értelmes és kellemes kerete, hanem mint munkahely is, ahol friss zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt, szép virágokat lehet megtermelni - ezzel is csökkentve a családi költségvetés egyre súlyosbodó gondjait.

Fölsorolom most Neked, hogy milyen előkészületekkel várjuk a tavaszt

Az ugyanis a sokéves tapasztalatom, hogy sokan akkor kezdenek futkosni az anyagok után, amikor már dolgozni lehetne. Nézzük hát, mire lesz föltétlenül szükség!

A növényvédő szer szükséges rossz, de a nélkülözhetetleneket mégis be kell szerezni. Ne vásárolj nagy készletet, mert a permetezőszereket nem lehet sokáig tárolni. Vásárolj kétféle gombaölőszert (az egyiket a peronoszpóra, a másikat a lisztharmat jellegű gombabetegségek ellen), egy rovarölő és egy atkairtó permetezőszert, valamilyen talajfertőtlenítőt. Ezek ügyes kombinálásával szinte minden kártevőt és betegséget kordában tarthatsz.

Növényvédő-szerek

Tavasszal föltétlenül szükség lesz műtrágyára.

A fejlődő növények legfontosabb tápanyaga a nitrogén, ezért most nitrogéntartalmú műtrágyát vásárolj. Ilyen a mészammonsalétrom (pétisó, agronit), amely jelentékeny mésztartalma lévén, elsősorban a savanyú talajokon kedvező hatású. A lúgos talajokra használj inkább ammóniumnitrátot, ammóniumszulfátot vagy karbamidot. Ne feledd, hogy a nitrogéntartalmú műtrágyák gyorsan és könnyen oldódnak, ezért kiszórásuk után azonnal sekélyen be kell munkálni őket, különben a hatóanyaguk elpárolog a levegőbe.

Feltétlenül szerezz be lombtrágyát, mert aszályos körülmények között a növények a talajba juttatott tápanyagokat képtelenek felvenni; ilyenkor sikeresen táplálhatjuk őket a lombjukon keresztül. Ilyenek a Buviplant, a Pitohorm Natur, a Mikramid, a Multimikro, a Peretrix, a Volldünger és a Wuxal - hogy csak az ismertebbeket említsem.

A tavaszi munkák legfontosabb kellékei a vetőmagok

Az öreg, több éves magokkal szemben legyél bizalmatlan, mert a tárolás módjától függően egy idő után elvesztik a csíraképességüket. Ezért az előző évekből megmaradt magokat csíráztasd meg. Ez igen egyszerű feladat. Egy lapos tányérba helyezz el szűrőpapírt (itatóst), nedvesítsd meg és rakjál rá 100 szem magot. Az edényt takard le alufóliával, állítsd meleg helyre, és gondoskodj róla, hogy a papír mindig nedves legyen. Néhány nap múlva a magok csírázni kezdenek. Számold meg, hogy hány mag hozott egészséges csírát, ebből láthatod, hogy a mag alkalmas-e a vetésre. 80%-nál kisebb mértékben csírázó magot már nem érdemes elvetni, mert szabadföldi körülmények között egyébként is rosszabbak a csírázás feltételei.

Széles a választék

A gyengén csírázó magvakból arányosan többet kell vetni. Ma már a vetőmag sem olcsó, de ne sajnáld rá a pénzt, mert ez a legjövedelmezőbb befektetés. Az üzletben vásárolt, tasakolt vetőmagvak megbízhatóak, korszerűek, többnyire csávázottak, tehát a leggyakoribb betegségeknek ellenállnak és a csíraképességük is kielégítő.

Ápold télen is a szobanövényeket

A szobanövények télen sokat szenvednek a meleg, száraz, füstös levegőjű helyiségekben, ezért hetenként ajánlatos őket a fürdőkádba állítani és lezuhanyozni. (Utána nem lesz szükség öntözésre.) Poros helyen nedves ruhával vagy szivaccsal törölgessük át a leveleket.

A vágott virágok vizébe tehetünk egy csipetnyi sót és cukrot, de ennél fontosabb, hogy a vizet kétnaponként cserélgessük és a virágok szárát vágjuk vissza.

A vázába állított száraz virágok csak addig szépek, mutatósak, amíg tiszták, nem porosak. Amikor megfakulnak, meg kell válni tőlük. A művirágok (selyemvirágok) csak olyan helyre valók, ahol nincs lehetőség rendszeres öntözésre, vagy a hőmérséklet és a megvilágítás nem elegendő élő növények tartására. Lakásban a legművészibb ihlettel készített művirág se veheti fel a versenyt a legegyszerűbb élő, fejlődő, gondoskodást igénylő növénnyel.

Úgy vélem, mára eleget írtam, kedves Húgom! Várom leveledet, benne kérdéseidet, abban a reményben, hogy most már legfeljebb néhány hetet kell várnunk a tavaszi munkák megkezdésére.

Kelt Kertvárosban, január közepén.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR