Január első hete: hajtassunk friss zöldséget az ablakban!

Január első hete: hajtassunk friss zöldséget az ablakban!

Télhó, Nagyboldogasszony hava (régente: Vízöntő hava).

„A' fák aszú ágoktól meg-szabadíttassanak; megújíttassanak a' fák gyökerei, azokra ganéjt rakjanak, de nem úgy, hogy megérje a' gyökerét; mert egyébként meg-rothad. Ebben, és a' jövendő hóban, az fákról a’ hernyó fészkek le-vetessenek, és meg-tisztittassanak, minek-előtte meg-élednek, az hóldnak fogytára."
Lippai János: Calendarium (1661)

Kedves Húgom!

Mindannyian azzal a reménnyel kezdjük az új esztendőt, hogy az békés, boldog és sikeres lesz. Ezt kívánom én is Neked, családodnak és a szűkebb-tágabb környezetedben élőknek is. Az én hozzájárulásom e remények megvalósulásához mindössze annyi, hogy néhány tanáccsal szeretnélek ebben az évben is ellátni ahhoz, hogy a kerteteket még sikeresebben gondozzátok.

kedves hugom elso het 02

Hajtassunk friss zöldséget az ablakban!

Most pihen a természet (legalábbis látszólag), de mi januárban is tudunk friss zöldséget termelni a fűtött szobában vagy konyhában. Erre kiválóan alkalmas a kerti zsázsa, amelynek a hajtása vitamindús, kellemesen csípős ízű, kissé a tormára emlékeztető csemege a téli hónapokban. Barna, apró magját, amely minden jobb gazdaboltban és kertészeti árudában beszerezhető, már most is elvetheted. Lapos műanyag vagy agyagtálkát tölts meg jó minőségű kerti földdel. Erre vesd el sűrűn a magot, és takard be egész vékonyan homokkal vagy földdel. „Vetőágyat" készíthetsz egy tányérban is oly módon, hogy arra több réteg szűrőpapírt terítesz.

kedves hugom elso het 03

Ha az így előkészített edényt meleg helyen, állandóan nyirkosan tartod, akkor a magvak 3-4 nap múlva csírázni kezdenek, kikelnek. Amikor 5-6 cm magas növényekké cseperednek, úgy 7-9 nap múlva, a vetésed már betakarításra és fogyasztásra érett. Ekkor a talaj felett ollóval vágd le a hajtásokat és ízesítsd vele a gyerekek vajaskenyerét, felaprítva keverd a körözöttbe, levesbe vagy díszítsd vele az ételeket. Ha a magvetést hetente megismételed, mindig lesz vágható állapotban levő zsázsád.

Olykor előfordul, hogy a kikelt növények szára elvékonyodik, a növénykék eldőlnek, elpusztulnak. Ennek a jelenségnek az oka a talaj fertőzöttsége. Ha tehát nem áll rendelkezésedre friss föld, akkor vetés előtt tedd a földet egy órára a forró sütőbe, ahol a gomba spórái elpusztulnak.

Több figyelmet érdemlő téli étek a fekete retek. A ti könnyű kerti talajotok ennek az előállítására is kiválóan alkalmas volna; nálunk sajnos nagyon csípős, erős lesz. Nagy értéke ennek a növénynek, hogy másodvetésként, júliusban lehet a magját elvetni és a termelése nagyon egyszerű, problémamentes. Nincs gond a tárolásával sem, hiszen a felszedett termést pincében, homok között éppen úgy el lehet tartani, mint a sárgarépát és a petrezselyem gyökerét.

kedves hugom elso het 04

Szüleim házában a leves mellé rendszeresen fogyasztottunk retket, amely vékony szeletekre vágva, besózva, kiváló ízű kiegészítő volt. A fekete reteknek számottevő az étrendi hatása is: étvágygerjesztő, serkenti a gyomorsav képződést. Régebben gyógynövényként is hasznosították, mert a kipréselt nedvének vesetisztító és az epeműködést szabályozó tulajdonságát értékelték.

Szobafenyő, jukka, afrikai ibolya

Szeretném felhívni a figyelmedet, kedves Húgom, három gyakori szobanövényünk gondozásának egy-egy fortélyára.

A szobafenyő (Araucaria excelsa) télen nehezen viseli el a fűtött szoba száraz levegőjét, ezért hűvös, fűtetlen helyre kívánkozik; lombját két-három naponta meg kell permetezni tiszta, kézmeleg vízzel.

kedves hugom elso het 05

Viszonylag új növényünk a jukka (Yucca elephantipes), amely télen is meleg, napos helyen érzi jól magát, de alig szabad öntözni, mert a sok felhasználatlan víz következtében a gyökerei elpusztulnak és a növény egyszerűen kifordul a cserepéből.

kedves hugom elso het 06

Az afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha) a világos, meleg helyet kedveli, itt virágzik folyamatosan. Ezt a növényt alulról kell öntözni, úgy, hogy a cserép alá tett tálkába öntjük a vizet, de a megmaradó vizet másfél óra múltán kiöntjük. A leveleit ne érje víz, mert foltosak lesznek és elpusztulnak.

kedves hugom elso het 07

Örülök, hogy már gyűjtögeted a tavaszi vetéshez szükséges zöldség- és virágmagokat, kedves Húgom. Neked és szeretteidnek jó egészséget és sikeres munkálkodást kívánok!

Kelt Füreden, az új esztendő kezdetén.

Utóirat

A gyerekekkel esténként itass egy csésze menta- és citromfűlevélből forrázott teát. A légutak tisztítására páratlan hatású ez a kellemes ízű és illatú ital!
A tárolt almát időnként át kell válogatni, mert lehetnek közötte penészes, rothadó, romló gyümölcsök is. A takarékos háziasszony a kissé hibás almákból még kitűnő kompótot készíthet.

kedves hugom elso het 08

Üdezöld színfoltja lesz a lakásnak, ha egy cserepet vagy tálkát megtöltesz földdel és beveted árpa- vagy búzaszemekkel – nem nagyon sűrűn. A magokat egy centi vastag földréteggel letakarod. Rendszeres öntözéssel 8-10 nap alatt kikelnek, és egy-két hétig gyönyörködhettek a friss gabonavetésben.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR