December vége: vess véget a szomszédviszálynak

December vége: vess véget a szomszédviszálynak

Most pihen a kert, és gondozójának is jól esik az átmeneti tétlenség, ami időt ad arra, hogy összefoglalja a mögöttünk levő küzdelmes, de végül mégis csak eredményesnek mondható esztendő tapasztalatait.

Pihenés közben készülődj a tavaszra

Velem együtt a legtöbb kertész máris készül a tavaszra; árjegyzékeket forgatunk, listát készítünk a beszerzendő növényvédő szerekről, trágyafélékről, vetőmagokról, eszközökről, alkatrészekről. Tervezgetjük, hogy miként fogjuk hatékonyabban beosztani az időnket, hogy a munka mellett több időnk maradjon tavasztól-őszig is olvasásra, tévénézésre, pihenésre és sportra. Mert sokszor mondjuk és hisszük is, hogy nem az ember van a kertért, hanem a kert van az emberért, és ezt az elvet még a gazdaságosság és a hasznosság figyelembevételével sem szabad feladni.

Téli kert

Milyen távolságot tartunk a kerítéstől?

Úgy látszik, hogy a téli esték több alkalmat nyújtanak a kertészkedőknek arra, hogy most ne a termelésben, hanem a lakó- vagy hétvégi ház, a telek ügyén meditáljanak. Egy régi, közös ismerősünk a minap azt kérdezte, hogy miként is áll ez a dolog a telekhatárral; mit, milyen távolságra kell ültetni?

Nos, a szomszédjogot tiszteletben kell tartani, de a legfontosabb az, hogy jó, megértő viszonyt alakítsunk ki a szomszédokkal. Nézzük el esetleges rigolyáikat, a kisebb kényelmetlenségeket, annak érdekében, hogy a mi hibáink is megértésre találjanak, és közös gondjainkat meg tudjuk oldani.

Kerítés

Egyébként egy l977-es rendelet előírja, hogy a szőlőtőkéket, a törpe, a közepestörzsű és a magasra növő fákat minimálisan milyen távolságra kell ültetni a telekhatártól, sőt különbséget tesz a belterület, a külterület és a zártkert között is. Én rendszerint azt tanácsolom azoknak, akiknek ilyen problémájuk támad, hogy keressék fel a helyi önkormányzatot, és érdeklődjenek, hogy az adott, konkrét esetben mi az előírás. Az ott kapott felvilágosítást tartsák is be!

Gyakran okoz gondot a kerítés létesítése is. Számos országban lakott helyen ismeretlen fogalom a kerítés. Az a véleményem, hogy a kerítés szükséges rossz; a legmagasabb, szögesdróttal erősített kerítésen is át lehet mászni, ha valakinek ez az eltökélt szándéka. Sajnos nálunk sok helyütt a kerítés még Státuszszimbólum: minél szebb, cifrább, díszesebb, tarkább, annál nagyobb a ház-tulajdonos tekintélye. És sajnálatosan szükség is van a kerítésre, mert noha átmászható, mégis visszatart a termények jogtalan eltulajdonításától.

Tehát, ha valaki kerítést épít, akkor a következő szabályokat tartsa be.

1. A kerítést pontosan a mezsgyére, a telekhatárra telepítse.

2. Legyen minél egyszerűbb; lehetőleg tájba illő anyagokból készüljön.

3. Csak nagyon indokolt esetben feszítsen ki a kerítés tetejére szögesdrót sorokat.

4. Ne építsen 150 cm-nél magasabb kerítést. Ez is kielégítő védelmet nyújt. A szemmagasságnál magasabb kerítés a bezártság érzetét kelti.

Építmények a kertben

Én most érdemes kitervelni a kerti berendezéseket. éppen egy madáritatót szeretnék terméskőből; úgy gondolom, hogy magam is ki tudom faragni egy szépszínű és megfelelő nagyságú mészkőből. A fontos az, hogy egyszerű legyen és úgy helyezzük el, hogy a madarak szívesen felkeressék, viszont a macska ne járjon rá.

Kerti hinta

Nagyon szükséges a kertben egy pad elhelyezése, csendes, védett, legalább a nap egy részében árnyékos helyen, ahol a család tagjai és a vendégek olvasni, keresztrejtvényt fejteni vagy éppen szunyókálni tudnak. Kényelmes és esőálló legyen, hogy legföljebb télire kelljen fedett helyre menekíteni. Gondoljunk a gyermekekre is! A kicsik legnagyobb öröme a homokozó és a pancsoló.

Vess véget a szomszédviszálynak

Értesüléseim szerint módfelett szaporodnak a szomszédviszályok. Mind többen fordulnak a bírósághoz amiatt, hogy a szomszéd levágta a gyümölcsfa áthajló ágát. Sokan panaszolják, hogy a szomszéd magas fái és épületei árnyékot vetnek a kertjükre és ezzel akadályozzák a termelést. Súlyosabb az a gond, ami a permetszerek átsodródásából vagy éppen abból származik, hogy a szomszéd céltudatosan használ olyan vegyszereket, amelyek a másik termelő növényeit tönkreteszik. Szomorú dolog ez, amin nem a jogszabály, hanem az emberi kapcsolatok javulása változtathat. Pedig milyen sokat tudnának egymásnak segíteni! Nekem is jól esett, hogy a második szomszédomban lakó kőműves egy szóra szívesen vállalkozott arra, hogy segít a mázsás leándert fedél alá cipelni.

Egyik ember a permetezőszerekhez, a másik a szerszámnyelezéshez ért. Megkínálják egymást a ködös-hűvös hajnalon egy kupica saját anyagból főzetett szilvóriummal vagy egy pohár gyöngyöző újborral.

És persze, ami a legfontosabb, időnként elbeszélgetnek a kályha mellett vagy akár a kerítés sarkánál. És ilyenkor nemcsak a kerti munkák kerülnek a nagyvilág gondjai-bajai, hanem a békesség reményével fejezem be utolsó idei levelemet, kedves Húgom, és kívánok Neked éppen úgy, mint kedves családodnak békés, sikeres, eredményes új esztendőt.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR