Augusztus negyedik hete: néhány teendőt nem érdemes tovább halasztani

Augusztus negyedik hete: néhány teendőt nem érdemes tovább halasztani

Az utolsó nyári hónapot érdemes kihasználni a hagymások ápolására, a komposzt átforgatására. A kerti tavakról, csobogókról is írok ezen a héten.


Kedves Húgom!

Örülök, hogy kellemesen töltöttétek el a nyári szabadságotokat, utána pedig még élveztétek a kert jó levegőjét, nyugalmát. Ezek a hetek valóban nyugalmasak a kertben – mindaddig, amíg az őszi munkákra nem kerül a sor. Most már kevesebb a tennivaló, a régi gyepet azonban ilyenkor is rendszeresen kell nyírni és öntözni.

kedves hugom 34dik het 02

A tavasz óta gyűjtött komposztot forgasd át, mert így a korhadási-bomlási folyamat gyorsabban folyik, és az őszi trágyázás idejéig a komposztnak teljesen be kell érnie. Az érett komposzt homogén, barna színű, szagtalan, könnyen kiszórható, tápanyagokban és szervesanyagban gazdag trágyaszer, amelynek előállításával és hasznosításával célszerű volna az eddiginél jóval többet foglalkoznunk. Aki komposztot készít, tapasztalhatja, hogy milyen kevés szemét gyűlik össze a háza táján, annak következtében, hogy a szerves hulladékot hasznosítja, az éghetőeket pedig eltüzeli. A civilizált világ egyik sajnálatos jellemzője a szemét, a hulladék tragikus felhalmozódása. Meggyőződésem, hogy a városban, falun és tanyán egyaránt olyan életformát kell kialakítanunk, amely kevesebb és a környezetre kevésbé ártalmas szemetet, hulladékot termel.

kedves hugom 34dik het 03

Most, a szőlőérés kezdetén célszerű megvizsgálni a szőlőtőkéket és megjelölni azokat, amelyek nem megfelelő minőségű fürtöket teremnek vagy éppen terméketlenek. Ezeket jövő júniusban ún. zöldoltással lehet „megnemesíteni". Az eljárás egyszerű, nem igényel különösebb felszerelést és könnyen elsajátítható. Június elején már szóltam róla.

kedves hugom 34dik het 04

A kora tavasszal virágzó növények hagymáit most kell az ültetéshez előkészíteni. A lombozat behúzódása után a földből kiszedett hagymákat száraz és szellős helyen tároltuk. Most a hagymákat meg kell tisztogatni és ajánlatos nagyság szerint kiválogatni őket, hogy a fejlett hagymák kerüljenek a szem előtt levő, kitüntetett helyekre.

A tulipán, a jácint, a nárcisz, a sáfrány a tápanyaggal jól ellátott helyet kedveli, de nem viseli el a pangó talajvizet. Ezért célszerű az ültetési gödör aljára egy réteg vizet áteresztő homokot vagy apró kavicsot helyezni. A hagymák ültetésére a legalkalmasabb idő a szeptember. Az ilyenkor ültetett hagymák még az ősz folyamán gyökérzetet képeznek és tavasszal gazdagon virágozva szereznek örömet gondozójuknak.

kedves hugom 34dik het 05

Egy fontos növényt szeretnék Neked bemutatni, ez pedig nem más, mint a csicsóka, amely mostanában a reneszánszát éli. Amikor a nevet hallom, mindig Móra, Tömörkény és Veres Péter írásai jutnak az eszembe, mert ők emlegetik a csicsókát mint a szegény ember eledelét. Mostanában újból elkezdték nagyobb területen termeszteni, és számos kiskertben is megpróbálkoznak vele. A napraforgóhoz hasonló virágú növény nem érlel magot, ezért a földben termő gumóival szaporítják. A gumójában keményítő helyett inulin és cukor van; ebből tápszereket, szeszt és szörpöket készítenek. A háztartásban igen kellemes ízű salátát, pürét, főzeléket lehet készíteni belőle. Nagy értéke, hogy a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják.

A kicsit nagyobb területű kertekben érdemes csicsókát termeszteni, de vigyázni kell vele: ha a gumókat ősszel nem szedik fel maradéktalanul, akkor tavasszal újra kihajtanak és úgyszólván elnyomják a többi növényt.

kedves hugom 34dik het 06

Most csúcsforgalom van a kertekben. Sok család itt tölti a nyári szabadságát, a gyerekek a vakációjukat. A meleg kánikulai napokon jól esne egy kis hűsítő vízfelület.

kedves hugom 34dik het 08

A víz a kertben nemcsak nagyon hasznos, hanem esztétikus látvány is. Nagy szerencséje van annak, akinek a kertjén csermely folyik keresztül vagy akinek forrás bugyog fel a földből.

kedves hugom 34dik het 10

Mesterségesen is lehet vizet varázsolni a kertbe. Vízmedencét vagy mesterséges tavat tervezni és építeni még most is meglehetősen költséges dolog, bár a beton és a műanyag fóliák használata ezt is egyszerűbbé és házilag kivitelezhetővé tette. A vízi növényekkel benépesített kerti tó nagyon szép, változatos látvány Kár, hogy olyan kevés van belőle!

kedves hugom 34dik het 07

Egyszerűbb dolog és kisebb pénzből is megvalósítható a kerti szökőkút, a csobogó vagy mini-vízesés. Ez akár zárt rendszerben is megépíthető: egy kicsiny elektromotor keringeti, forgatja benne a vizet. Még ennél is egyszerűbb egy madáritatót készíteni kivájt fatörzsből, kővályúból, nagyobb terméskőből. Aki szereti a természetet –  és  melyik kertész nem szereti! –, az tavasztól őszig örömét lelheti a vízre járó madarak mozgalmas látványában.

kedves hugom 34dik het 11

Végül, kedves Húgom, jó munkát, sikeres kertészkedést és töretlen egészséget kívánok kedves Mindannyiotoknak!

Kelt Füreden, Szent István király nevenapján.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR