Április eleje: a gyümölcsfák kora tavaszi gondozása

Április eleje: a gyümölcsfák kora tavaszi gondozása

Kedves Húgom! Azt kérdezed legutóbbi leveledben, hogy szűkre szabott időtökből mennyit szánjatok a termő gyümölcsfákra.

Tavaszi munkák a gyümölcsösben

Nos, amennyit csak lehet, mert a ti kertetekben, de máshol is kissé mostohagyerekeknek minősülnek az idős gyümölcsfák. Talán azért, mert sokan - helytelenül - azt vélik, hogy a kerteknek ezek a terebélyes koronájú lakói akkor is teljesítik a kötelességüket, ha nem részesülnek gondozásban. És ebben van is némi igazság: egy ideig valóban teremnek, de metszés, táplálás és növény-védelem híján fokozatosan "leépülnek", a gyümölcsük élvezhetetlenné válik és idő előtt kipusztulnak.

Az idős fákon metszés, ifjítás hatására megjelenhetnek a vízhajtások. Ezeket arasznyi távolságra kiritkítjuk, a megmaradókat 25-30 cm-esre visszavágjuk Ennek hatására a vesszők elágaznak és termőre fordulva kitöltik a megritkult öreg koronát.

Szánjuk tehát ezt a levelet - kivételesen - teljes egészében a gyümölcsfák kora tavaszi munkáinak megbeszélésére.

Metszés

Fontos a növényvédelem

Április elején már ébredeznek azok a kártevők, amelyek téli védelmet találtak a gyümölcsfák törzsének és vastagabb ágainak felváló kéregpikkelyei alatt. Ha most fakaparóval és drót-kefével letisztogatjátok a fákat, a kéregtörmeléket fóliára gyűjtitek és elégetitek, akkor rengeteg kártevőtől szabadultok meg, kevesebb gondotok lesz a nyári növényvédelemmel.

Ehhez a munkához tartozik az a fontos feladat is, hogy a fák koronájában csúfoskodó moníliás gyümölcsmúmiákat, a hernyófészkeket és a tojáscsomókat le kell szedni és el kell égetni, amint erről már a metszés idején írtam.

A metszésről se feledkezz el

Néhány kerti növényt minden tavasszal termőre kell metszeni. Ilyen az őszibarack fája, amelynek az egyéves vesszőit metsszük vissza ügy, hogy a termővessző alatt (vagy közelében) egy rövid ugarcsap is maradjon a jövő évi termés érdekében. Az őszibarack- és a kajszifáknál a metszést nem szabad elsietni. Ennek akkor van a kedvező ideje, amikor a virágrügyek már bontakozni kezdenek.

Meg kell metszeni a meggyfákat is, mégpedig úgy, hogy a felkopaszodott gallyak tövén fejlődött egyéves vesszőt hagyjuk meg.

Ápold a talajt

Ne hanyagoljátok el a gyümölcsfák talajának ápolását! Ha ősszel nem történt volna meg, akkor most ásson be a férjed a fák aljának a földjébe érett istállótrágyát, tőzeges sertéstrágyát vagy műtrágyát. A felásott terület a koronacsurgón belül legyen. Ha szűkös volt a téli csapadék, akár már most meg lehet kezdeni a gyümölcsfák öntözését.

Nem maradhat el a permetezés

Igaz, szükséges rossz, de nem élhetünk meg permetezés nélkül. Különösen a szőlő és a gyümölcsfák szorulnak rá a vegyi növényvédelemre. A szőlőtőkéket már közvetlenül a rügyfakadás után, mégpedig megelőző jelleggel kell permeteznetek a peronoszpóra ellen a Cuprosan, a Ridomil Plusz, a Curzate vagy a Sandofan előírásos oldatával. Ezek szisztemikus növényvédő szerek, amelyek felszívódnak a szövetekbe és három hétig megvédik a fertőzésnek kitett hajtásokat, sőt azokat a hajtásrészeket is, amelyek a permetezést követően nőttek ki.

Tudom, hogy sok gondot okozott a ti kertetekben is az őszibarackfák levélfodrosodása, és gondolom, tanácsaim szerint az őszi lombhullás után és a tél végén megpermetezted a fákat bordói lé 1%-os oldatával. Most még egyszer hatásosan védekezhetsz a levélfodrosodás ellen, ha az őszibarackfákat Orthocid 50 WP 0,2%-os oldatával permetezed.

Peronoszpórák és folt betegségek ellen hatnak a réz tartalmú szerek és a mankoceb hatóanyagú szerek. Foltbetegségek körébe tartozik a varasodás, az alternáriás,a szeptóriás betegségek. A mankoceb hatóanyagú Dithane M-45 a rozsdabetegségek ellen is hat.

A 2008 óta az I. kategóriába átsorolt (és így csak növényvédelmi szakmérnök által beszerezhető és használható) Orthocid a virágfertőző moniliás betegség ellen is alkalmazható volt. Jelenleg ez ellen a gomba ellen felszívódó hatású gombaölő szerek vannak forgalomban, melyek biztonságosabb védelmet nyújtanak: Chorus, Topas, Bumber, Systhane, Topsin. A felsorolt szerek valamennyien a szabadforgalmú kategóriába tartoznak, tehát házikerti kertészkedők is megvásárolhatjá k és alkalmazhatják.
Forrás: Növénydoktor

Szinte minden gyümölcsfát, illetve a virágokat vagy a gyümölcsöt károsítja a monília nevű gombabetegség, ezért fel kell készülnöd az ellene való permetezésre. Erre a célra a Rovral 0,2%-os, vagy a Rubigan 0,03%-os, vagy a Ronilan 0,1%-os, vagy a Buvicid K 0,2%-os oldatát használjátok!

A Rubigan szert átsorolták az I. kategóriába (és így csak növényvédelmi szakmérnök által beszerezhető és használható). Bővebben erről.

A Pándy meggyfák terméketlenségét az idézi elő, hogy e fajta virágai önmeddőek, azaz csak idegen virágporral termékenyülnek meg. A virágokat termővé lehet "varázsolni", ha a meggyfákat teljes virágzás idején megpermetezed a Phyl-Set nevű hormonkészítmény oldatával (egy tablettát öt liter vízben oldj fel!). Ez nem vegyszer, hanem tökéletesen környezetbarát anyag!

Gyors termőrefordulás

Aki most ültetett gyümölcsfacsemetét, az minél előbb szeretné élvezni a saját termésű gyümölcs ízét. Fontos tehát a korai termőrefordulás, amelyet azzal alapozunk meg, hogy törpe alanyú csemetét ültetünk és alacsony, lehetőleg sövényfákat alakítunk ki. Nagyon jó szolgálatot tesznek a most már kapható edényes facsemeték, amelyek szerencsés esetben már a telepítést követő évben gyümölcsöt érlelnek.

A két-három éve ültetett, de termést még nem mutató alma- és körtefák vesszőit ajánlatos vízszintesen lekötözni. Az így irányított vesszők még a nyár folyamán berakódnak termőrügyekkel, és a következő évben már virágot bontanak. Ügyelni kell arra, hogy a lekötözött vesszők ne álljanak ívesen, mert akkor túl erős függőleges hajtások fejlődnek rajtuk.

Várom leveledet és kérdéseidet. Neked, kedves Húgom és családod minden tagjának sikeres kerti munkát és békés, kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Kelt Füreden, április elején.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR