Ilyenkor lehet fát és bokrot ültetni

Ilyenkor lehet fát és bokrot ültetni

Az őszi faültetés egészen a talaj átfagyásáig elvégezhetjük, hogy a növények tavasszal gyorsabban meginduljanak – és így egy évvel korábban teremjenek vagy díszítsenek.


Most érkezett el a fás növények ültetésének optimális ideje. Most ültessük el a gyümölcsfák, a díszfák, a gyümölcstermő és a virágos cserjék, a szőlőtőkék, a rózsatövek csemetéit, mert a szakszerű ültetés után a gyökérsebek még a téli fagyok beállta előtt beforrnak és megkezdődik a felszívó hajszálgyökerek képződése, tehát az elültetett csemete tavasszal erőteljesebben fog kihajtani és korábban fog virágot hozni, gyümölcsöt érlelni, mint a később, vagy tavasszal ültetett társai.

Amikor a kertész elhatározta, hogy mit akar ősszel telepíteni és kijelölte a növények helyét, később kiásta az ültető gödröket és gondoskodott megfelelő, tápdús talajról is ehhez a feladathoz, ezzel évekre, vagy éppen évtizedekre meghatározza az elültetett növény sorsát.

fat bokrot ultetni 02

A szabadgyökerű facsemete gyökerét is metszeni kell

A családi kert igényes művelői manapság előszeretettel vásárolnak és ültetnek cserépben álló csemetéket, amelyek számára az átültetés nem jelent különösebb megpróbáltatást, hiszen a gyökérzet sértetlenül kerül az új termőhelyre! A szabad gyökérzetű csemeték gyökereit azonban ültetés előtt meg kell metszeni úgy hogy csak a törött gyökérágakat távolítjuk el és a többi gyökérágnak csak a sérült részein készítünk friss metszlapot. A megmetszett csemetéket állítsuk egy napra vízzel megtöltött edénybe, hogy a szállítás és a forgalmazás ideje alatt elvesztett víztartalmukat visszaszerezhessék és csak ezután ültessük el őket.

fat bokrot ultetni 03

Az utolsó ültetési mozdulat a meghatározó!

Az ültetéskor fordítsunk nagy figyelmet a csemete elhelyezésére: olyan mélyen kell a földbe kerülnie, ahogyan a faiskolában állt és az oltási, szemzési helye észak felé kerüljön. A talajban élő kártevők (cserebogár és mocskospajor, lótücsök) kártételét előzzük azzal, hogy a talajba fertőtlenítő szert is keverünk.

Szükségesnek tartom felhívni a családi kert gondozóinak a figyelmét a gyümölcstermelésben beálló jelentős változásra.

fat bokrot ultetni 04
Tracie Hall

Faápolás a földről, nem a létráról

A kiskertben mindenki a helyszűkével bajlódik, pedig itt sokféle gyümölcsöt kell termelnünk ahhoz, hogy a családot folyamatosan ellássuk friss gyümölccsel, sőt feldolgozásra és tárolásra is jusson belőlük valamennyi. Ezt a célt törpe gyümölcsfák nevelésével tudjuk elérni: ezek ugyan nem olyan hosszú életűek, mint a terebélyes koronájú magas- és középmagas törzsű gyümölcsfák, de kevés helyet igényelnek; valamennyi munkájukat a földön állva, kényelmesen még a hölgyek és az idős emberek is el képesek végezni és a legnagyobb előnyük az, hogy gondos kezelés mellett már a kiültetésük utáni harmadik évben bőségesen teremnek. Aki pedig a fák lombja alatt kíván a nyári hőségben enyhülni, az most ültessen gyorsan növő, szép, illatos lombot fejlesztő, virágokat nyitó díszfát a kertjébe.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR