Straub F. Brunóra emlékezve...

Straub F. Brunóra emlékezve...

Van egy öreg vendégkönyvem, amelybe az elnök és felesége azt írta Füreden: 'Mind a kertet, mind a házat nagyon jól esett meglátogatni'.

20 évvel ezelőtt hunyt el a Magyar Népköztársaság hatodik és egyben utolsó elnöke, Straub F. Brunó (1914 – 1996) professzor, kétszeres Kossuth-díjas, biokémikus, a szegedi Biológiai Kutató Központ alapítója.

staub f bruno 02

A kiváló oxidáció- és fermentáció-kutató és felesége, Szabolcsi Gertrúd, kutató-professzor a nyári vakációinak egy részét rendszeresen a tihanyi Balaton-kutató intézetben töltötte. Itt ismerkedtünk meg és ez időtől kezdve gyakran találkoztunk Budapesten, Tihanyban és Balatonfüreden. A füredi házunk vendégkönyvében szerepel az ide mellékelt köszönet az egyik látogatásukról.

Az elnök egy alkalommal hivatalos utat tett Törökországba és ellátogatott Rodostóba (Rodosto-Ostorod), ahol II. Rákóczi Ferenc 24 éven át élt emigrációban. Hazatérve három palack vörösbort hozott nekem ajándékba, amelyek címkéjén Rákóczi portréja és rövid életrajza szerepelt. A palackokat minden alkalommal jeles napokon bontottuk ki és tartalmukat kedves társaságban fogyasztottuk el.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR