Kispesten vérszilva emlékfát kapott Bálint gazda

Kispesten vérszilva emlékfát kapott Bálint gazda

Az Első Kis-Pesti Kert kedves gondozói így emlékeznek a városrészt nagyon kedvelő egykori barátjukra.

Nagy Mária, az Első Kis-Pesti Kert ügyvivője figyelmesen meghívta a Hobbikert.hu szerkesztőségét az emlékfa elültetésére, 2021. november 5-ére, ám végül csak a távolból küldjük jókívánságainkat. Mindenesetre kaptunk fotókat és egy rövid interjút is készítettük az eseményt szervező Máriával.

Mivel érdemelte ki Bálint György a kispesti díszpolgárság megtiszteltetését?

Életútja miatt! Nehéz, mozgalmas, színes volt élete, amely sokszor átvezetett Kispesten. Mindenki „Bálint gazdája”: így ismerte az ország. Folyamatosan figyelemmel kísérte, tanácsaival segítette a Kispesten kialakuló közösségi kertek életét, különösen az Első Kis-Pesti Kerttel tartott szorosabb kapcsolatot.

kispest verszilva emlekfa 02

Elmondaná a történetét az emlékfaültetésnek?

Az emlékfaültetés még 2020-ban jutott eszembe, a kertből hazafelé jövet gondoltam arra először, hogy mi lenne, ha ide ültetnénk egy emlékfát Bálint Gyuri bácsinak. Így kezdődött az egész. Az ötletem után beszéltem az Önkormányzattal, nagyon tetszett nekik és értékelték, támogatták ezt a kedves gesztust, ötletet. Sajnos a Covid miatt csak 2021-ben tudtuk megvalósítani. A képeken látható, hogy ez a hely már várta ezt a csodás kis fát. Előtte egy díszbokor állt a helyén, amit kiszedtünk és átültettük a sövények közzé.

kispest verszilva emlekfa 03

Itt nagyon sokan sétálnak, iskolába, bölcsődébe járnak, órákat beszélgetnek a fiatalok és idősebbek is. A környéken lakók szeretik ezt a pihenőpadot. Ide szoktuk kirakni a fűszernövényeket is, és akinek szüksége van rájuk, vihet belőlük. Most az emléktábla avatása után sokan megállnak és elolvassák a táblát, megcsodálják a fiatal fát.

kispest verszilva emlekfa 04

Milyen fát ültettek? Miért épp erre esett a választásuk?

Egyik alkalommal, mikor nálunk járt Gyuri bácsi, egyik beszélgetésünk alkalmával került szóba, hogy milyen gyönyörű, amikor a falvakban vérszilvafát ültetnek a házak elé. Most eszembe jutott ez a beszélgetés és ezért lett vérszilva az emlékfa. Imádom a színét és a meseszép virágát tavasszal.

kispest verszilva emlekfa 05

Miért büszke az Első Kis-Pesti Kertre?

Gyuri bácsival 2013-ban találkoztunk először a Kispesti Kertbarát Klub növénykiállításán. Nagyon tetszett neki kiállításunk és már akkor is érdeklődött a közösségi kertünk iránt. Akkor ígéretet kaptunk tőle, hogy ellátogat hozzánk. Ezt követően a Nemzetközi Konyhakerti Napokon (minden év augusztus utolsó vasárnapja), amikor csak tehette, Antóniával együtt eljött hozzánk. Öröm volt vele lenni, sok tanácsot adott, különösen a növénytársításról, növényvédelemről.

Nagy örömmel fogadta „Biológiaóra a közösségi kertben” programunkat, hiszen maga is azt vallotta, hogy „A jövő kulcsa a gyerekek kezében van”. Tudta, hogy a gyerekeké a jövő, őket kell megtanítanunk a Föld, a növények, az állatok, az élőlények szeretetére. Ezt tesszük mi magunk is, amikor a kerület iskolásait, óvodásait fogadjuk kertünkben és neveljük a természet szeretetére őket.

kispest verszilva emlekfa 06

A kertünk a lehetőségek tárháza, a környezetünkben élők számára hasznos elfoglaltságot, fizikai jobblétet, a szabadidő értelmes eltöltését, a gyarapodás és gondosság élményét nyújtja. A környezetünkre való igényesség jobbá, élhetőbbé, színesebbé teheti mindennapjainkat.

Gyuri bácsi nagyra tartotta közösségünket, az egymásra figyelést, törődést, segítségnyújtást, amit a mi közösségünk tanúsít. Összeismerkedett Rosta Gáborral, a kert alapítójával, sokat beszélgettek.

Bálint Gyuri bácsi számunkra nagyon kedves ember volt, a közösségi kertünk barátja. Emberi kedvességet, tudást és növényszeretetet hagyott ránk. Köszönet érte.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR