Gyógyító növények teremnek körülöttünk

Gyógyító növények teremnek körülöttünk

Az emberiség évezredek óta ismerni véli a növények titkait. Azt, hogy a növények nem csupán emberi és állati élelmet szolgáltatnak, de gyógyítanak, mérgeznek, adott esetben magzatok életét veszik el, bájitalként szolgálnak vagy a szerelmi vágyakat fokozzák.

Sámánok, papok, vajákos asszonyok, tudósok és kuruzslók voltak a társadalom irigyelt tagjai, tudományuk sok ember boldogulását és keserves sorsát okozva.

A vegyészet tudománya egy időben visszaszorította a gyógyító növények hatását, egyes vegyületeket szintetikusan állítottak elő, később kiderült azonban, hogy mégis van valami különleges hatása a természetes anyagoknak, amelyeket a mesterségesen előállítottak nem képesek pótolni és manapság ismét egyre több gyógynövény kerül kereskedelmi forgalomba a termelés és a gyűjtés következtében.

Hazánk gyógynövényekben igen gazdag tájain sokféle drog terem meg, ezért jogosan mondják, hogy: fűben-fában orvosság lakozik!

hars01

Egyeseket termelnek, másokat az erdőkben, a mezőkön gyűjtögetik, szárítják és hozzák forgalomba. Csak néhányat említek meg a legismertebbek közül: a kamilla, vagy orvosi székfű az alföldi, szikes réteken terem és teája nagyon sokféle betegség gyógyításában hatékony. A hársfavirág a náthát és a köhögést enyhíti, a mák sokféle orvosság alapanyagát termi meg. A körömvirág sebek és fekélyek gyógyítására szolgál. A csipkebogyó nagy C-vitamin tartalma miatt értékes, de vannak olyanok, amelyek emésztési zavarokat, epe-és vesebántalmakat, lázat enyhítenek, étvágyat gerjesztenek, vérnyomást csökkentenek.

csipkebogyo01

A gyógyszergyártás tudománya és a gyógynövények használata nem egymást kizáró, hanem egymást segítő módszerek az emberi egészség megőrzésében!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR