Hogyan termelhetek csiperkegombát és laskagombát?

Hogyan termelhetek csiperkegombát és laskagombát?

Csiperke- (sampinyon) gombát lehet házilagosan termeszteni. Az ehhez szükséges táptalaj 25 kg-os zsákokban, a takaróföld a kereskedelemben beszerezhető.

A táptalajt a gomba micéliumával átszövették úgy, hogy a beoltására nincs szükség!

A táptalajt tartalmazó műanyag zsákot hűvös, sötét helyre kell állítani. Igen alkalmas erre a célra a vízóra aknája, mert a hőmérséklete egyenletes és a levegője az átlagosnál több vízpárát tartalmaz. A zsák tartalmát annyi vízzel kell megöntözni, hogy az egész tömege nyirkos legyen: ezután a talaj felszínét egy centiméter vastagon lefedjük a takaróréteggel és gondoskodunk arról, hogy a talaj folyamatosan nyirkos maradjon.

csiperke laska 01

A gombafejek három-négy hét múlva jelennek meg. Akkor kell leszedni őket, amikor a kalapjuk a 4–6 cm átmérőt elérte, de még nem nyílott fel. Elkészítés előtt a tönk tövét le kell vágni, de a gombát nem kell meghámozni. Csupán alaposan megmosni.

Egy zsák termésmennyisége – két vagy három hullámban – 5–8 kg gomba lehet.

Hogyan termelhetek laskagombát?

A laskagomba csíráját a házikertben fatönkbe oltsa be. A farönköket 40–50 cm hosszú darabokra fűrészelik; legjobbak a 30 cm átmérőjű, frissen kivágott, nyár-, fűz-, gyertyán- és bükkrönkök. Ezeket célszerű veremben átszövetni a csírával, de ma már beoltott, átszövött rönkök is megvásárolhatók.

csiperke laska 02

A beoltott rönköket tavasztól őszig bármikor ki lehet helyezni a kertbe, árnyékos, nyirkos helyre. Frissen telepített rönkök nedvességtartalmát oly módon lehet a nyári hónapokban megőrizni, hogy a rönköket műanyag fóliába burkolják.

Az augusztusban kihelyezett rönkökön már októberben megjelennek a gombatestek, amelyeket az erősebb fagyok beálltáig lehet szedni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR