Csonthéjasok veszélyben: elhalást okozó baktériumok

Csonthéjasok veszélyben: elhalást okozó baktériumok

E csoport legjelentősebb képviselője a kajszi baktériumos rákosodása és hirtelen elhalása, amely a kajszigutaütés néven ismert betegség egyik előidézője, de megtámadja a többi csonthéjas gyümölcsfát is.

A cseresznye baktériumos rákosodása és elhalása a cseresznyét és a szilvát, míg a körtefák baktériumos virág- és hajtáselhalása a körtét veszélyezteti.

Tünet

A kórokozók fertőzésének következtében a fa vagy annak egy része hirtelen elpusztul. Az egészséges és az elhalt rész határán széles, barna gyűrű utal a kambium és a háncsrész pusztulására.

Ha a betegség nem öleli körbe a megtámadott részt, rákos sebek jelzik a háncspusztulást. A cseresznye- és a körtefák baktériumos betegsége ezen kívül még virág- és hajtáselhalást is okoz.

Védekezés

A kórokozók általában a sebzési felületen (metszés helyei) fertőznek, ezért célszerű a metszést a rügyfakadás után végezni, amikor a fa nem fogékony a kórokozókra. Ha az őszi vagy téli metszés elkerülhetetlen, érdemes előtte 2%-os bordói lével permetezni és a metszőollót, illetve a fűrészt minden fa metszése előtt Hipó négyszeresen hígított vizes oldatával fertőtleníteni. Fiatal gyümölcsösben védekezni kell a nyúlrágás ellen is.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR