Ősszel megy legjobban a muskátli dugványozása

Ősszel megy legjobban a muskátli dugványozása

Időben kell belefogni és be kell tartani néhány apróságot ahhoz, hogy tényleg megeredjen a hajtás és szaporodjon a muskátli.

Szeptemberben és októberben lehet a legsikeresebben dugványozással szaporítani a muskátli töveket. Az erre a célra alkalmas hajtásokat egészséges, gazdagon virágzó bokorról, éles késsel kell levágni, mert a roncsolt szövetek nem fejlesztenek gyökereket. A laza szövetű, fiatal hajtások éppen olyan kevéssé alkalmasak dugványozásra, mint az öreg, felkopaszodott, elfásodottak! A 10-12 cm-es dugvány alsó leveleit szedjék le, mert ha ezek is a földbe kerülnek, akkor megrothadnak és akadályozzák a gyökérképződést.

muskatli dugvanyozasa osszel 02

A dugványozásra csak a friss, morzsás szerkezetű, tápdús talaj alkalmas, ezért ennek a kiválasztására fordítson nagy figyelmet. Nagyon fontos, hogy a dugványos edény (cserép) világos, de nem napsütötte helyre kerüljön és elegendő, friss levegőhöz jusson. A dugványok földjét csak akkor öntözze, ha a talaj felszíne kiszáradt, de a föld alsó rétege 1-2 napnál tovább soha se száradhat ki.

3-4 hét múlva a dugványon megjelennek az első lomblevelek, ami azt jelenti, hogy munkája eredményes volt!

További olvasnivaló a muskátliról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR