Hogyan ültessünk gyümölcsfát?

Hogyan ültessünk gyümölcsfát?

Aki megteheti, használja ki a kertjének adottságait és ültessen minél több gyümölcsfát. Megmutatom, hogyan érdemes hozzálátni.


„Már nem voltam fiatal ember, amikor elhatároztam, hogy ide, a kert sarkába ültetek egy körtefát. Körtét, mert az, ha jól beérik zamatos, értékes portéka a piacon, meg ajándékként is!

Amikor elültettem a suhángot, olyan volt, mint egy seprő, amit a nyelével ütöttek a földbe¸ de tavasszal kihajtott, erős hajtásokat nevelt, azután szép, szabályos koronát alakított ki, ami alatt jól esik az ilyen meleg, nyári napon barátokkal üldögélni és beszélgetni.

Nyúljon csak fel egy gyümölcsért; ilyen zaftosat, édeset, hófehér húsú körtét biztosan nem evett még! És milyen látványos, amikor tavasszal teli van virágokkal, ősszel meg sokáig szép, sárga a lombja. Ez az én körtém! Jól választottam!"

Így lelkendezett a saját nevelésű, rendszeresen és bőségesen termő körtefájáért idős barátom, akinek legértékesebb kincse és büszkesége ez a körtefa!

Hogyan álljunk neki a faültetésnek?

Ültessünk ősszel minél több gyümölcsfát a kertekben, mert egyre kevesebb és egyre drágább a friss, egészséges gyümölcskínálat! De az ültetés előkészítése a fa legalkalmasabb helyének a megválasztásával kezdődjön. És ez nagyon felelősségteljes feladat, mert több évtizedre szól!

Az árjegyzékekből ki kell választani azt a gyümölcsnemet és fajtát, amelyre a család leginkább tart igényt. Meg kell gondolni a hely kihasználását, mert egy diófának, cseresznyefának, terebélyes almafának tízszer annyi helyre van szüksége, mint egy őszibaracknak, pláne egy ribiszke, köszméte, vagy málnabokornak.

A kis fa sokszor többet terem!

A városi kertészkedők arra törekednek, hogy a viszonylag kis helyen minél többféle gyümölcsöt állítsanak elő, ezért előtérbe kerültek a kisebb méretű fák. Amíg elődeink hatalmas, terebélyes koronájú fák nevelésére törekedtek, mi a törpefákat kedveljük, mert ezek gyorsan (3-4 év alatt) termőre fordulnak. És nem élnek ugyan olyan hosszú évtizedekig, mint a régi, magastörzsű fák, de 15-20 évig rendszeresen teremnek, kevés helyet foglalnak el. Nagy előnyük az, hogy a metszésüket, a permetezésüket és a gyümölcs betakarítását is a földön állva lehet elvégezni, ami különösen vonzó lehetőség az idősebb, vagy mozgásukban korlátozott kertésztársaink számára. Ezért ajánlom a törpe, a sövény és az orsófák ültetését.

Vigyázat: elpusztult fa helyére ne ültessünk!

Ügyeljünk arra, hogy hogy kivágott, elöregedett fa helyére ne kerüljön új csemete, mert a talaj fertőzött és kimerült lehet; semmi esetre se ültessünk almafa, vagy kajszibarack fa helyére újból ugyanolyan fát!

Előre ássuk meg az ültetőgödröt!

A telepítésre kijelölt helyen célszerű már a következő hetek valamelyikén kiásni az ültetőgödröt, amelynek a méretével ne takarékoskodjunk; a legjobb gödörméret: 120x120 cm alapterület és 80 cm mélység. A feltalajt a gödör egyik, az altalajt a másik oldalán halmozzuk fel és visszatöltésnél a két talajréteget cseréljük fel. Ha a talaj nem látszik elég kedvezőnek, akkor keverjük össze istállótrágyával, érett komposzttal és komplex hatóanyagú műtrágyával is. Ez azért nagyon fontos, mert a facsemeték első, felszívó gyökerei igen érzékenyek és eleinte csak a jó minőségű, tápanyagokban gazdag talajban növekednek gyorsan.

Ne halasszuk késő őszre az ültetést!

A gödör 1-2 hétig maradjon kiásva, ezután töltsük vissza a földet, hogy az ültetés idejéig megsüppedhessen!

Olykor előfordul, hogy más, fontos feladatok miatt a csemeték ültetését késő őszre halasztják, aminek következtében az ültetéskor keletkezett gyökérsebek nem gyógyulnak be és ennek hatására tavasszal a csemete csak később és vontatottan hajt ki; ez pedig a csemete termőre fordulását akár egy évvel is késleltetheti.

Ne akármilyen fát válasszunk, hanem a legjobbat!

Facsemetét csak megbízható, ellenőrzött faiskolából érdemes vásárolni; minden csemetén kell lennie egy jeltáblának, amely feltünteti az előállító faiskola nevét, címét, valamint a csemete alanyát és fajtáját, amelyért a forgalmazó faiskola anyagi felelősséggel tartozik. Helytelenül tárolt, vagy szállított, kiszáradt, ráncos bőrszövetű csemetét nem ajánlatos elültetni.

Ha minden készen van, kezdődhet az ültetés

Az ültetés optimális ideje októberben van. A csemete törött, zúzódott és túlságosan hosszú gyökérágait messük vissza és tartsuk – ültetés előtt – egy napig vízben! Az ültetésnél ügyeljünk arra, hogy a csemete szemzési helye észak felé nézzen és éppen a megülepedett talaj felszíne fölé kerüljön. Óvatosan tapossuk meg, hogy a föld valamennyi gyökeret szorosan körülvegye. Tartós szárazság esetén az elültetett csemetéket öntözzük meg és a tövüket kupacoljuk fel. Szükség esetén gondoskodni kell a csemeték vadállatok elleni védelméről is.

És akkor nincs más gondunk, mint az, hogy türelmetlenül várjuk a tavaszt, amikor az első, zöld hajtások megjelenése munkánk eredményességét bizonyítják.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR