Nem! A mandulafákról azt tartja a közvélemény, hogy kevés munka van velük, pedig ezeket is kell metszeni és permetezni. A termés betakarítása pedig a munkaigényes feladatok közé tartozik.
Botanikai kérdésekben kevésbé járatos, északibb országokból érkező barátaim a mandulafákat gyakran olajfáknak vélik. Nem minden ok nélkül, mert koronájuk formája és lombozatuk szürkesége valóban hasonlít az olajbogyót érlelő fákéhoz.
Amikor a mandulafák beérlelték a termésüket, a kettényílt, zöld buroklevél közül huncutul mosolyognak ki a sárgásbarna mandulák, amelyek mintha csak azt mondanák: ne gondold, hogy ha leszedsz a fáról, azonnal bekaphatsz! Nem, az érett mandulát először le kell választani a termőrészről vagy fel kell szedni a földről. Némi szárítás után a kemény csonthéjat kell feltörni és kiszedni belőle a magot. Ez még így se az igazi, sokkal ízletesebbha lehúzzuka a vékony maghéjat, amely forrázás után válik le a mag fehér húsáról.
Egy szem mandulát tehát 5-6-szor kell kézbe venni ahhoz, hogy „konyhakész” termék legyen belőle!