Októberi madársaláta: karácsonyra terem!

Októberi madársaláta: karácsonyra terem!

A kiürült kertet, sőt a balkonládákat is bevethetjük most a hideget tűrő madársaláta magjaival.


Itt van egy kis füles kosár, menjetek ki a rétre és szedjétek tele galambbegy salátával! Így nevelt könnyű munkára édesanyám minket, a gyerekeit. Mert a réten és a meg nem szántott tarlókon sűrűn nőtt a galambbegy saláta, amelyet manapság mezei, vagy madársalátának nevezünk.

Kevesen ismerik és termelik, mert el vagyunk kényeztetve a dús kerti zöldségterméssel. A kertből még októberben is kikerül egy-két cukkíni, néhány uborka, talán pár szem paradicsom és paprika, amelyekből remek saláta készülhet, de a téli hónapokban hiába áhítozunk egy kis, saját termésű salátafélére, ha nem vetünk madársaláta magot! Rajta hát, még itt a lehetősége, hogy a tél közepéig legyen ízletes, friss salátánk!

galambbegysaláta

A madársaláta nálunk vadon is megterem, de nagyon érzékeny lévén a gyomirtó szerekre, manapság már nem érdemes gyűjteni, hiszen igen egyszerű és gazdaságos a termelése.

Október elejére már kiürültek a veteményes kert ágyásai, tehát nem nehéz ennek a nagyon rövid (60-70 nap) tenyészidejű növénykének helyet találni. De szemfüles kertészek más megoldást is találtak: a kiüresedett ablakládák remek, könnyen elérhető helyet adnak a madársalátának! Kényelmesen végezhetjük el a magvetést (2-3 gramm/négyzetméter) 1-2 cm mélyen és a szorgalmasan trágyázott földben ez a szerény növény minden tápanyagot megtalál, amire szüksége van.

Napos helyen 8-10 nap alatt kikél, félárnyékban ehhez 12-14 nap szükséges, rendszeres öntözés mellett. Aki több figyelmet is hajlandó a vetésre fordítani, az terítsen fekete fóliát a talajra, amely gyűjti a napsugarakat és melegíti a talajt; kikelés idején ezt el kell távolítani. A kikelt vetésre viszont barkácsolhatunk kis, 50 cm magas fólia-alagutat, amely megvédi a hótól és a dértől az apró, de nagyon ellenálló növényeket. Egy-egy 10-15 cm magas palánta 5-6 lapát alakú levelet fejleszt; ezeket rendszerint tövestől szedik ki, mert a zsenge gyökérszálak is értékes tápanyagokat tartalmaznak, a megmaradók pedig erőteljesebben fejlődhetnek – lehetővé téve a folyamatos szedést.

galambbegysaláta

Az öntözésen kívül egyéb munkát a madársaláta nem követel, legfeljebb a gyomomat ajánlatos kiirtani a sorokból.
A levelek jelentős mennyiségű C-vitamint, szerves savakat, emészthető rostokat és igen kevés kalóriát tartalmaznak. Felhasználásuk széles körű lehet: levesbe, rizsbe keverve étvágygerjesztő, a hidegtál és a húsételek kellemes díszítő eleme; az iskolás gyerekek szívesebben fogyasztják a tízórai vajas, körözöttes szendvicsüket, ha meg van szórva apróra metélt friss, zöld madársalátával.

Az október elején vetett madársaláta Karácsony és Újév táján szedhető.

És ha már madársalátáról olvastak, akkor gondoljanak segítőtársainkra, a télen éhező, szomjazó énekes madarakra is és már most készüljenek fel az etetésükre, itatásukra, mert a hasznos munkájukra és vidám dallamaikra a jövő évben is nagy szükségünk lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR