Telelés, télikabát: a növények is fáznak télen

Telelés, télikabát: a növények is fáznak télen

Bölcs dolog volna a kertben csupa nálunk honos, a mi zord teleinket is elviselő növényeket ültetni. Ezt a szándékot a gyakorlat azonban nem fogadja el, és befogadjuk flóránkba a melegebb égtájakról származó, tehát nálunk téli védelmet igénylő növényeket is.

Fagyérzékeny virágzó növényeink

Kertjeinkben sok cserepes virágban gyönyörködünk, közöttük van a leander, a fukszia, pálmák, pozsgás növények, olajfa, babér, citromfélék, sétányrózsa, mályvarózsa stb. Idetartoznak az ablakpárkányokat, teraszokat díszítő muskátlik is, amelyeket fagymentes helyre kell menekíteni. A tél folyamán némi fényt és takarékos öntözést kívánnak. Akinek ezeket a követelményeket kielégítő helyisége nincs, annak azt ajánlom, hogy vegye igénybe a kertészeti vállalatok szolgáltatását: megfelelő díjazás ellenében elszállítják, átültetik, öntözik, szükség esetén megpermetezik a növényeket, és tavasszal visszaszállítják őket a gazdájukhoz.

fukszia

A gyümölcsfáknak is kell a takarás

A gyümölcsfák - különösen a korán virágzó kajszi-, őszibarack- és mandulafák - törzsét célszerű mésztejjel bepermetezni. A felszín visszaveri a téli napsugarakat, ennek következtében a törzs szövetei nem melegednek fel, nem indul meg a nedvkeringés, tehát a fák később, a fagyok után kezdenek bimbózni.

A szőlőt és a kivit kupacoljuk fel

A szőlőtőkéket, a tearózsabokrokat és a kivitöveket földdel kupacoljuk fel, hogy ily módon védjük a sekélyen elhelyezkedő gyökereket a fagytól.

A déli tájakról származó, fiatal növények, például a fügebokrok, a gránátalmák, a rozmaring és pampafűbokrok fölé készítsünk védősátort gallyakból, és az ágak közét töltsük fel félérett komposzttal, falevelekkel, lekaszált fűvel, de ne takarjuk le „építményünket" műanyag fóliával, mert ez alatt a növények megfulladnak.

Az ősszel vetett ágyásra tegyünk  'paplant'

Az ősszel vetett madársaláta, sóska és spenót és a későn palántázott áttelelő fejessaláta-ágyás talaját takarjuk le falevelekkel és - nehogy a téli szél elhordja ezeket - tegyünk rájuk venyigét, gallyakat, esetleg használt nádfonatot. A télikabátot a növényeink fölül tavasszal - mihelyt az időjárás engedi - el kell takarítani.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR