Cserepes és balkonládás növények kényelmes tápanyag-utánpótlása

Cserepes és balkonládás növények kényelmes tápanyag-utánpótlása

A szép virágokban nemcsak gyönyörködni lehet, hanem rendszeresen gondozni is kell őket. Az ápolási munkák egyike a rendszeres tápanyag-utánpótlás.TáprúdHogyan oldja meg ezt a feladatát az elfoglalt hobbikertész?

A növények csak akkor nőnek és fejlődnek megfelelően, fejlesztik ki folyamatosan színpompás virágukat, ha igényüknek megfelelően biztosítjuk számukra a legfontosabb környezeti feltételeket.

Megfelelő hőmérsékleten tartjuk, fényigényüket az elhelyezéssel biztosítjuk, vízszükségletüket folyamatosan kielégítjük. A tápanyagot a talajból veszik fel gyökérzetük segítségével vízben oldott formában. Intenzív anyagcseréjükkel azonban a viszonylag kis földtömeg tápanyag-tartalmát hamar felélik.

Ennek pótlása több módon is történhet: tápoldatok talajba öntözésével, tápoldatok levélzetre permetezésével vagy a talajba dugott táprudak segítségével.

Míg a tápoldatozás vagy a lombpermetezés rendszeres 1-3 hetente megismételt elfoglaltságot jelentenek, a táprudak földbe helyezése 6-8 hétre biztosítja a szükséges tápanyagot a növények számára.

Tekintsük át milyen táprudak vannak forgalomban!

Műtrágya neve tápelemek neve hatástartam

Celaflor guanos táprúd

N,P,K

4-6 hét

Dueci Fito táprúd

N,P,K

lassú feltáródású (nincs adat)

Fitohorm táprúd család

N,P,K,Mg,Fe,Zn

lassú feltáródású (nincs adat)

Garri általános táprúd

N,P,K,Mg, Fe,Zn

4-8 hét

Terrasan táprúd család

N,P,K

6 hét

A táprudak csomagolásán a tájékoztató megadja, hogy az adott méretű cseréphez hány darab táprúd földbe szúrása szükséges. Az öntözéskor a talaj megnedvesedik, a talajban lévő víz oldja ki a táprúdból a műtrágyát, melyet a gyökerek révén a növény hasznosít. Elsősorban olyan virágoknál javasolt használatuk, melyek rendszeres öntözést igényelnek.

A Fito tápoldatok családjához tartozó Önadagolós tápoldat virágos növényekhez egy speciális fejlesztésű ampulla, melynek csúcsát levágva és vágott végét a földbe szúrva 2-3 hétig biztosítja a cserépben lévő föld tápanyagpótlását. Természetesen a hatás kifejtése csak nedves talajnál történik meg. Ez a tápoldat a következő makro- és mikroelemeket tartalmazza: N, P, K, Mg, Mn, Mo, B, Zn, Cu.

A táprudak sajátságos típusa a szabadforgalmú CAREO rovarölő táprúd. A táprúdból kioldódó acetamiprid hatóanyagot a növények gyökerükön keresztül szívják fel, a növényben szisztemizálódik, tehát a növény minden részébe eljut. Hatékonyan írtja a növény védett zugaiba behúzódó rovarokat is. A szobai növényeket fertőző levéltetvek, pajzstetvek, tripszek és liszteskék ellen gyors ölő hatást fejt ki. 1 liter földhöz 2 db táprúd alkalmazását javasolja a gyártó. A Careo rovarölő táprúd régóta fennálló hiányt pótol, lakásban is alkalmazható egészségügyi veszély nélkül.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR